Строителната компания ГБС-Инфраструктурно строителство“АД, която е дъщерно дружество на холдинга

...
Строителната компания ГБС-Инфраструктурно строителство“АД, която е дъщерно дружество на холдинга
Коментари Харесай

Фирмата от ремонта на трамвай №5 иска да обновява и Борисовата градина

Строителната компания „ ГБС-Инфраструктурно строителство “АД, която е дъщерно сдружение на холдинга „ Главболгарстрой “, както и консорциумът „ Хидро-Вод Строй “ДЗЗД са подали поръчки за присъединяване в публичната поръчка на Столична община за ремонта на Борисовата градина. Срокът за внасяне на документи изтече през вчерашния ден. Основен участник в обединяването „ Хидро-Вод Строй “ е компанията ВДХ АД, която от пролетта на м.г. ремонтира трасето на трамвай №5 в столицата. За този обект преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че е насъбрано съществено закъснение. Другият участник в ДЗЗД-то е „ Хидрострой “ АД.

Предстоящият ремонт на Борисовата градина ще е трети от 2011 година до момента. Този път дейностите в най-големия парк в София ще се извършат по метода на инженеринга, при който една и съща фирма проектира, строи и осъществяна надзор на изграждания обект.   Инженерингът е един от най-критикуваните начини за осъществяване на реконструкции с обществени средства, само че все пак ръководещите в София постоянно го избират. В същото време обаче архитекти считат, че при него не се обръща задоволително внимание на качеството, което би било съдбовно за обект със статут на недвижима културна полезност с национално значение, каквато е централната част на Борисовата градина. 

Предложената от Столична община оптималната цена за обновяването на парка е 8 161 200 лв. без Данък добавена стойност. Парите идват от оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Общата повърхност, която следва да бъде реновирана, е 32 хектара. Преобладаващата част от нея– 26,6 ха, е резерват на градинско-парковото изкуство. Останалите прилежащи елементи – 5,4 ха, са в охранителната зона на резервата. Периметърът на публичната поръчка е: зоната към Езерото с лилиите, североизточните периферни паркови пространства по протежението на бул. „ Цариградско шосе “, алпинеума, пространства към обсерваторията и плувен комплекс „ Мария Луиза ”, както и други обекти и детайли във вътрешността.

Предстои да се реконструира и обществената тоалетна при Лятната читалня, да се разположи в допълнение осветление в описаната зона и да се поставят 129 нови камери за видеонаблюдение. Обещанията са те да са с по-добра резолюция от досегашните, които бяха инсталирани единствено преди няколко години. Проектът предвижда още да се засадят към 25 000 храста и над 60 дървета за шумоизолиране от бул. " Цариградско шосе ". Ще се извършат и ремонтни действия по водопроводите и дренажа, ще се построи нова поливна система и други

През 2021 година създателите на идейния проект декларираха, че по време на ремонта не се предвижда премахването на нито едно дърво в Борисовата градина. В  дебатите обаче стана ясно, че в идващия стадий от процедурата - правенето на работен план, ще бъде изработена експертна оценка на съществуващата растителност. Тогава ще стане явен и точният брой на дърветата в зоната на ремонта и дали някои от тях ще бъдат отстранени. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР