Стремежът на купувачите към смяна на социалната среда с по-добра

...
Стремежът на купувачите към смяна на социалната среда с по-добра
Коментари Харесай

Новите квартали и затворените комплекси в София ще са на фокус и догодина

Стремежът на купувачите към промяна на обществената среда с по-добра и нуждата от повече пространство – тези фактори ще са основен мотор на пазара на ново строителство във високия сегмент през 2024 година   Големите планове и комплексите от затворен вид ще останат във фокуса на вложителите в София. Това сочи анализът на Forton Homes, направление с фокус върху жилищни планове ново строителство от междинен и висок клас, част от Cushman&Wakefield Forton.   От началото на 2023 година досега в столицата е стартирало построяването на близо 1.7 млн. кв. м жилищна повърхност.   „ По този индикатор отчитаме понижение по отношение на миналата година, само че въпреки това това приказва, че бизнесмените са по-предпазливи и по-внимателно обмислят плановете си. След еуфорията от последните години следим връщане на търсенето към по-балансирани равнища и пазарът реагира на този тренд “, разяснява Явор Костов, ръководещ сътрудник в Cushman&Wakefield Forton.

  По думите му, забавен феномен от последните две години е започването на по-мащабни жилищни планове в София. Това е резултат от одобряването на огромни бизнесмени на пазара, дружно с навлизането на нови огромни играчи.    Според него, до момента в който приходите не престават да нарастват, равнищата на безработица са ниски, а лихвите са под 4%, жилищният пазар ще резервира постоянни равнища на интензивност.    „ Ние работим в междинен към висок ценови сегмент и нашите клиенти са хора със постоянни приходи, които се стремят да подобрят стандарта си на живот. Това ще движи пазара на ново строителство през 2024 година Тези консуматори се ориентират към по-добре уредени и влиятелни квартали, с добра обществена среда, както и към жилища с по-голяма повърхност. В същото време България продължава да е измежду страните с най-голяма претъпканост на жилищата в Европа.   Това е сериозна причина за резистентен интерес към новите, качествени планове ”, добави Явор Пердухов, управител на Forton Homes.

  Според данните, над 44% от популацията в огромните градове на страната живее в пренаселени жилища, като приблизително за Европейския съюз този индикатор е под 20%. Идентичен с този на Европейски Съюз е делът в Чехия. Близо 37% от популацията на Полша населява пренаселени домове, а в Румъния статистиката е даже по-негативна по отношение на България – над 45% от хората живеят на тясно.   Жилището се счита за пренаселено, в случай че не разполага с най-малко една родителска спалня, по една за всяко дете над 18 години и обособени спални за деца от друг пол на възраст сред 12 и 17 години. Ако децата са от един и същи пол или са под 12 години, може да споделят обща спалня. Отделно от това би трябвало да има и общо помещение за цялото семейство.

Според наблюденията на Forton Homes огромните жилищни планове са движещата мощ в междинния ценови сегмент, като този тренд ще остане настоящ и през 2024 година Купувачите на по-висок клас жилища търсят по-скоро бягство от компактния град и затворен вид комплекси с подбрана среда.

„ Големите планове всекидневно се построяват на няколко етапи, като всяка от тях предстои на настрана позволение за градеж. Така статистиката не може да обхване действителния мащаб на това строителство. Но то е реалност ”, уточни Явор Пердухов.

Във високия ценови сегмент се следи и все по-отчетливо търсене на къщи и жилища с три спални. Това важи най-много за новото строителство и покупките за облекчаване на жилищни потребности. Третата спалня в някои случаи се преустройва в кабинет, в синхрон с наклонността за хибридна работа или работа от у дома.

Инвестиционно настроените купувачи обичайно се насочват към двустайните жилища на по-ранен стадий от построяването на плановете.

„ Купувачите на парцели с две или три спални за персонално прилагане са склонни да купуват в по-напреднал стадий на строителството. Мотивът им е да добият по-ясна визия за това по какъв начин ще наподобява бъдещият им дом ”, добави Явор Пердухов.

Районите в София, където все още е съсредоточено жилищното строителство, са Малинова котловина, Овча купел, Кръстова вада, Витоша, Хладилника, Манастирски ливади – Изток, Младост 4, Полигона и обособени зони на необятния център. В по-високия сегмент интензивността е съсредоточена в полите на Витоша – Камбаните, Драгалевци, Бистрица, Панчарево.

Основни купувачи във високия ценови клас са хора от високия мениджмънт или със личен бизнес, които имат постоянни приходи и заделени средства. В същото време те се възползват от ниските лихви по заемите.

При междинния клас планове значим фактор за избор на жилище е съществуването на метро или проект за създаване на такова. Тенденцията е изключително забележима при Овча купел, където разширението на метрото докара до засилено ново строителство.

„ Нашата прогноза е, че метрото ще бъде и измежду катализаторите за развиване на София на североизток. Очакваме все по-голяма динамичност при построяването на нови планове в квартали като Левски и Сухата река. Овча купел ще продължи да се уплътнява, капиталовият интерес към Горна баня също нараства ”, сподели Явор Пердухов.

Според Forton Homes все още няма индикации за фрапантни промени на пазара – както като интензивност, по този начин и в ценови проект.

От компанията считат, че той е достигнал своята рационална и умерена интензивност след интервала на еуфория в годините към пандемията.

„ Основните опасности у нас са свързани с вероятно внезапно повишение на лихвите, както и с евентуален растеж на безработицата. Такъв сюжет обаче все още наподобява едва евентуален. Дори лихвените равнища да продължат да се повишават, те ще останат под тези в Западна Европа или в даден миг ще се изравнят с тях. За момента не виждаме  индикации за разтърсвания на жилищния пазар у нас, най-малко в кратковременен проект ”, разяснява Явор Пердухов.

Според него банките ще продължат да бъдат по-селективни. Броят на новите ипотечни заеми ще намалее, само че се чака размерът да пораства поради по-големия размер на отпуснатите суми. Разходите за строителство към този момент четвърто тримесечие са постоянни, което в допълнение успокоява придвижванията на пазара.

След повишаването на продажните цени към крайните консуматори през 2023 година, от Forton Homes чакат през идната година цените на новите жилища да останат постоянни. Ако има растеж, той ще е в границите на инфлацията.
 
   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР