Страшна истина излиза наяве. Изключително засилен мигрантски натиск се наблюдава

...
Страшна истина излиза наяве. Изключително засилен мигрантски натиск се наблюдава
Коментари Харесай

Истината лъсна. Нещо страшно става с мигрантите у нас

Страшна истина става ясно. Изключително засилен мигрантски напън се следи сега на турско-българската граница, заяви в събота вътрешният министър Калин Стоянов в Елхово. Само за последното денонощие са осуетени 980 опита за незаконно влизане в страната. Обсъжда се вид лагерът за мигранти в Елхово още веднъж да проработи. Потвърждават го и патоанатомите в Бургас, където моргата е претъпкана с безименни тела на мигранти, открити в Странджа и Сакар, съобщи Нова тв.

На границата сред Странджа и Сакар мигрантите са повече от локалните поданици.
-->
``Горе на шосето непрекъснато на централния път се маха за помощ. Молим се да не създадат пожар единствено ", сподели Снежана Русатева - кметски наместник с. Сливово.

Между селата Момина черква, Факия, Сливово и Голямо Крушево са открити 14 тела на мъртви мигранти. Профилите са съвсем идентични, мъже сред 18 и 40 години, умряли най-често от безсилие, от сърдечна непълнота, инсулт, инфаркт или вирусно заболяване. Телата – без следи от принуждение и без документи.

Сред аргументите за здравословните им проблеми са недохранване, жадност, а доста от хората им оферират вода и храна.

Поредна група на път за автомагистрала " Тракия ". Изнемощели и също изгубили свои близки по дългия път към търсене на нов живот в Европа.

" Ако ние останем в страните си, ще умрем. От гнева на талибаните, убити, ние умираме. Сега просто би трябвало да опитаме да живеем. Така че дали ще умрем там или по пътя за нас е същото. Ако достигнем до европейските по-богати страни ще бъдем щастливи. Ще бъдем в сигурност. Опитваме се да живеем, да спасим живота си, разберете ", споделя Омар - емигрант от Кабул.

С групата е и 25-годишният Сюлейман, още веднъж от Афганистан. Учил в университет и приказва британски, арабски и кюрдски език. От Турция до Странджа се придвижил за 9 дни. Не желае да остава в България.

" Ние всички отиваме да живеем в Германия или други страни в Европа. Идваме от страна, която е непоносима поради войната си - Афганистан. Талибаните пристигнаха и направиха живота ни толкоз неприятен. Пътувахме доста мъчно. Ето в този момент сме с деца и дами и от два дни нямаме храна и вода. От два дни сме доста жадни, нямаме нищо за пиянство ", съобщи той.

Много от мигрантите нямат шанса на Сюлейман. Да стигнат живи до по-добър живот.

" Всеки ден имаме по едно тяло, някой път и по две. Телата са в мощно разлагане, има такива които са единствено скелети, които получаваме при нас. В момента при нас има 16 непотърсени тела на мигранти, а през днешния ден имаме още едно ново ", описа доктор Галина Милева - шеф поделение " Съдебна медицина " в УМБАЛ-Бургас.

Тялото е с мобилен телефон без сим-карта, без персонален багаж. Изоставено от своите, скрито. Починал е от бронхопневмония или предозиране с опиум. Много от аутопсиите установяват наличие в стомасите на умрелите млади мъже на зелено прахообразно вещество. По всяка възможност опиат, обезпечаван от каналджиите, с цел да облекчи умората при километричните пешеходни дестинации.

Според Милева е допустимо да взимат стимуланти за издръжливост и за по-бързо прекосяване на кръстосан регион, какъвто е Странджа.

" Не са един или два случаите, в които получаваме по е-поща информация от минали незаконно през страната мигранти, които в действителност задавайки точни географски координати показват местоположението на тела на техни близки, които при прекосяването са останали в дебрите на Странджа планина и изискват от полицейските чиновници същите да бъдат открити и да бъдат предоставени за различаване от околните, които се намират в страна в Западна Европа ", показва Цветелина Рандева - представител на ОД на Министерство на вътрешните работи Бургас.

Телата на мигрантите обаче не могат да бъдат освободени за служебни погребения, тъй като никой от тях няма документи за идентичност. А това към този момент се оказва сериозен проблем. Моргата е претъпкана и се постанова телата да бъдат слагани в хладилници за сладолед.

" Имаме нова камера, която сега е запълнена също с тела и на чужденци, и на мигранти. Най-вече на мигранти, мигрантите блокират цялата хладилна камера. Най-старото тяло е мисля че от 2019-та година ", съобщи Милева.

" Първо откриването на мъртво тяло, което не е разпознато, няма документи за идентичност се образува досъдебно произвеждане. Съответно в границите на това досъдебно произвеждане, разпознаването би трябвало да стане от близки или родственици, които както знаем са в Близкия Изток или в Турция. Тоест приказваме за една процедура, която е доста дълга и мудна ", изясни юрист Драгомир Ошавков.

Той споделя случай от тази зима, когато мигранти от Сирия минават българската граница. Заради влошено здравословно положение един изостава от групата.

" Последното му позвъняване от нощта на 22 декември 2022-година до брачната половинка му, когато споделя, че няма сили и на другата заран има желание да се съобщи на управляващите в България на първия срещнат човек, който срещне в България. И по-късно сигналът изчезва ", спомня си Ошавков.

Бежанецът е в неопределеност и до през днешния ден, само че единствено преди месеци брат му, който към този момент е получил интернационална протекция в Германия се връща в България да го търси.

А случаите като този са десетки. Телата на непотърсените мигранти стоят с години в моргата. Затова доктор Милева към този момент е направила предложение за смяна в закона, касаещ облекчение на процедурата по освобождение на телата.

" Според мен за две седмици освен това натоварване, което имаме, с ДНК можем да откриваме кои са лицата и да бъдат погребвани ", сподели още Милева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР