Аналог на неврон с размери 150 на 200 микрометра предава

...
Аналог на неврон с размери 150 на 200 микрометра предава
Коментари Харесай

Изкуствен синапс отваря пътя към компютри, подобни на човешки мозък

Аналог на неврон с размери 150 на 200 микрометра предава информация благодарение на йони във воден разтвор
Физици от Нидерландия и Южна Корея са основали неестествен синапс, който работи с вода и соли и предава информация по същия метод като човешкия мозък, написа сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".

Разработката дава първото доказателство, че система, употребяваща същата среда като мозъка на индивида, може да обработва комплицирана информация.

В устрема си да подобрят енергийната успеваемост на стандартните компютри, учените от дълго време се обръщат към човешкия мозък за ентусиазъм. Те имат за цел да подражават на изключителния му потенциал по разнообразни способи.

Компютърните системи, основани на физическите правила на мозъка, съставляват интерес за учените и инженерите заради високата си енергийна успеваемост. Най-сложният човешки орган употребява към 10 пъти по-малко сила от средностатистически компютър.

Предишни опити са довели до основаването на компютри, които имитират мозъчната активност. Те обаче разчитат на елементарни твърди материали, до момента в който човешкият мозък употребява като среда вода и солни йони.

В актуалното проучване екипът е основал аналог на неврон с размери 150 на 200 микрометра, който предава информация благодарение на йони във воден разтвор. Новото устройство е наречено йонен мемристор.

Според създателите на проучването откритието им може да залегне в основата на нови компютърни системи, които доста превъзхождат по успеваемост и енергоемкост актуалните технологии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР