Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване

...
Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване
Коментари Харесай

Евроизборите: Гласуване по пощата в Гърция

Над 157 000 гръцки жители са се записали за гласоподаване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, оповестява в. „ Катимерини ", като се базира на публични данни, оповестени през днешния ден. От тях към 116 000 живеят в Гърция, а близо 41 000 са гласоподаватели, живеещи в 115 разнообразни страни по света.

Съгласно признат при започване на годината закон жителите, които желаят да упражнят вота си по пощата, би трябвало да се записват в електронен портал, основан за тази цел, до 40 дни преди произвеждането на изборите.

Пликовете с вота по пощата ще бъдат получавани от Специална комисия за събиране на пощенския избор. Избирателите ще получават удостоверение по е-поща, че гласът им е бил получен, а преброяването на гласовете, подадени по този метод, ще се прави по едно и също време с броенето на останалите бюлетини.

„ Катимерини " обръща внимание, че тези промени са довели до засилен интерес към гласоподаване измежду гръцките жители, живеещи в чужбина.

На парламентарните избори през юни предходната година за гласоподаване в изборни секции в чужбина се бяха записали едвам към 23 000 души. Избирателната интензивност бе към 18 000 през май 2023 година (на първите парламентарни избори) и 15 600 на изборите през юни същата година, които бяха провокирани от дясноцентристката партия Нова народна власт, с цел да се възползва от измененията в изборния закон, които дават спомагателни места в Народното събрание на партията, спечелила най-вече гласове.

Срокът за регистрация за гласоподаване по пощата изтича на следващия ден в среднощ (атинско време), оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира в. „ Катимерини ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР