Страните от Г-7 приканиха Китай да изпълнява икономическите си ангажименти

...
Страните от Г-7 приканиха Китай да изпълнява икономическите си ангажименти
Коментари Харесай

Г-7 захапа Китай и Русия: Какви са заплахите за просперитета и демокрацията

Страните от Г-7 приканиха Китай да извършва икономическите си задължения и показаха безпокойствие от " дестабилизиращото " държание на Русия, предадоха Ройтерс и ДПА, на които се базира Българска телеграфна агенция.

Външните министри от Групата на седемте най-развити стопански страни се събраха в Лондон, с цел да обсъдят по какъв начин да се оправят със заканите за здравето, просперитета и демокрацията. Това е първата им среща лице в лице от повече от две години, означи Асошиейтед прес.

" Като страни, които поддържат отворените общества и свободната и почтена търговия, осъществявана в система на транспарантни и предвидими интернационалните правила и стандарти, ние сме обединени в своето безпокойствие по отношение на практиките, които подкопават свободните и почтени стопански системи, в това число в търговията, вложенията и развиването на финансите ", се споделя в публикувано късно през вчерашния ден заключително официално съобщение от срещата на външните министри на седемте страни.

В документа се показва, че Г-7 ще работи взаимно за насърчаването на гъвкавостта на международната стопанска система против " случайните и подтиснически стопански политики и практики " и се насочва апел към Пекин " да одобри и извърши " своите отговорности и отговорности, " пропорционални на ролята му в международната стопанска система ".

Министрите показаха също своето надълбоко безпокойствие от " безотговорното и дестабилизиращо " държание на Русия и дадоха обещание да засилят груповите си старания, с цел да противодействат на опасността от Кремъл. В заключителния документ от министерската намира се означават част от съответните източници на това безпокойствие - огромното концентриране на съветски войски по границите на Украйна и в анексирания Крим, зловредни дейности за подкопаването на демократичните системи на други страни, зловредни хакерски атаки и потреблението на дезинформация.

Външните министри на седемте - Англия, Германия, Италия, Канада, Съединени американски щати, Франция и Япония - плюс представителят по външната политика и сигурността на Европейския съюз, показаха безпокойствие от рецесията на политическите и човешките права в Беларус след изборите през август м.г. и приканиха Китай да съблюдава главните права и свободи на своите жители. Загриженост бе изразена и по отношение на нарушаванията на правата на индивида в Северна Корея и в Мианма.

Страните от Г-7 се ангажираха да сътрудничат с промишлеността за разширението на производството на налични ваксини против COVID-19, само че не насочиха апел към фармацевтичните компании да се откажат от правото си на интелектуална благосъстоятелност. Вместо това министрите оповестиха, че страните им ще работят за партньорство сред фирмите, поощряване на свободното лицензиране и съглашения за трансфер на технологии при взаимно контрактувани условия за разширение на производството на налични ваксини против COVID-19, на лечебни средства, средства за диагностика и техните съставни елементи.

Външните министри от Г-7 се договориха СЪЩО да разширят и усъвършенстват основания през 2018 година Механизъм за бързо реагиране, предопределен за битка със закани против демокрацията като дезинформацията и опитите за манипулиране на публичното мнение.

В настрана официално съобщение след срещата се показва, че страните от Г-7 се ангажират да засилят връзките на Механизма за бързо реагиране с други интернационалните сътрудници, в това число НАТО.

За месец юни е планувана среща на върха на Г-7, хазаин на която ще бъде английският министър председател Борис Джонсън.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР