Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова се

...
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова се
Коментари Харесай

Протест срещу преминаването на тирове през Петрохан блокира за кратко движението

Служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Коритарова се срещна през днешния ден с протестиращи против прекосяването на тежкотоварни камиони през прохода Петрохан в Стара планина на шосето в село Бързия, община Берковица, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя съобщи, че Северозападна България има потребност от нови пътища и поради това се постанова затваряне на правата Мездра - Лютидол за ремонт и създаване на скоростен път. Министър Коритарова прикани хората за приемливост и самообладание, до момента в който новият път бъде построен.

Тя счита, че с този път ще се даде подтик на развиването на стопанската система в Северозападна България, и посочи, че пътят Монтана - София през прохода Петрохан е един от обходните направления на тежкотоварните камиони.

Министър Коритарова заяви, че за първите 24 часа след стартирането на камиони с тегло над 12 тона през прохода, през него са минали 278 тира.

Тя опроверга изказванието, че решението за стартирането на тирове през Петрохан е взето под диктовката на превозвачите, и разясни, че тировете нямат право да се движат в почивните дни и натоварените пикови часове, с което се регистрира мнението на локалните хора.

Протестиращите показаха, че часовете за прекосяване на тирове не се съблюдават от водачите. Показани бяха фотоси и видеоклипове, на които се вижда по какъв начин тежкотоварни камиони минават в противоположната посока София - Монтана, което е неразрешено от заповедта на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Народният представител от " Възраждане " Петър Петров, който участва на митинга, попита какъв брой коства човешкият живот и може ли да се мери в гориво и километри, които превозвачите ще спестят, в случай че минат през по-късия път през прохода Петрохан. Той съобщи, че се притеснява от транспортни катастрофи, защото на завоите в прохода огромните камиони неизбежно навлизат в платното за насрещно придвижване и основават риск за леките коли.

Протестиращите споделиха, че през днешния ден пътят Монтана - Берковица е бил задръстен от километрични колони от тирове и по знамение не се е стигнало до катастрофи.

Местните не се съгласиха с причините на министър Коритарова и блокираха за половин час придвижването по пътя София - Монтана. Те седнаха на пътя и развяха национални флагове, като скандираха " оставка " по неин адрес. Недоволстващите обявиха, че са подготвени да разпънат палатки, с цел да не разрешат на тежкотоварните камиони да минават през Петрохан.

Протестът приключи малко след 20:00 ч, когато придвижването беше възобновено.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР