Страните от Г-20 са осигурили рекордни субсидии за изкопаеми горива

...
Страните от Г-20 са осигурили рекордни субсидии за изкопаеми горива
Коментари Харесай

Страните от Г-20 са дали над 1 трлн. долара за субсидии за изкопаеми горива през 2022 г.

Страните от Г-20 са обезпечили рекордни дотации за изкопаеми горива през 2022 година, без значение от поетите обещания по време на климатичната конференция Cop26 финансирането в бранша да бъде понижено, оповестява The Guardian. Държавните средства, които се вляха в добивите на въглища, нефт и газ през 2022 година в 20 от най-големите международни стопански системи сложиха нов връх от 1.4 трлн. $, съгласно Международния институт за стабилно развиване [IISD].

Световните водачи се съгласиха да понижат " неефективните " дотации за изкопаеми горива по време на климатичната конференция Cop26 в Глазгоу преди две години, само че досега не поемат значими стъпки в реализиране на задачите си. Докладът от IISD е оповестен преди срещата идващия месец в Делхи на страните от Г-20. Конференцията през септември може да повлияе на дневния ред и тематиките за разискване по време на на идната огромна климатична конференция, която ще се организира в Обединените арабски емирства през ноември.

Тара Лаан, старши помощник на IISD и водещ създател на отчета, споделя, че е основно водачите да включат тематиката за дотациите за изкопаеми горива на дневен ред по време на срещите. " Тези данни ясно демонстрират големите количества обществени средства, които страните от Г-20 не престават да наливат в изкопаемите горива - без значение от възходящите опустушителни последствия от климатичните промени ".

Реклама
При горене изкопаемите горива освобождават замърсители, които затоплят планетата и вършат рисковото време още по-агресивно. Учени пресмятат, че от 1 до 10 млн. души годишно умират от замърсяване, породено от изкопаеми горива.
Обещания без покритие
Правителствата понижават цените в допълнение посредством поддържане на производители на изкопаеми горива и техните клиенти с обществени средства. В отчета, направен от IISD, се разказва, че държавните управления на страните от Г-20 са дали 1 трлн. $ финансиране за дотации за промишлеността на изкопаемите горива, както и 322 милиарда $ вложения от държавни организации и 50 милиарда $ в заеми от държавни финансови институции. Общата сума е двойна на финансирането, подсигурено от страните през 2019 година

Страните от групата поемат обещания да прекратят неефективните дотации за изкопаеми горива в " средносрочен проект " от 2009 година, без забележителен резултат. По време на климатичната конференция Cop26 през 2019 година водачите се съгласиха да ускорят дейностите си, само че няма подхванати стъпки досега.

В резултат на Covid пандемията и съветската инвазия в Украйна, разноските за живот внезапно скочиха. Войната подейства като катализатор на енергийната рецесия и доста държавни управления реагираха, като понижиха цената на гориво и тавана на енергийните сметки.
Реклама

В отчет на Международната енергийна организация, оповестен през февруари, се споделя, че размерът на дотациите за изкопаеми горива през 2022 година е " обезпокоителен знак за енергийните преходи ". Незаивсимо от това, в документа се добавя, че част от взетите ограничения могат да бъдат оправдани поради тяхната обществена или политическа нужда, " взимайки в поради компликациите, което цялостното излагане на пазарни цени би могло да аргументи ".

" Като занижават цените на изкопаемите горива, държавните управления освен подтикват несъразмерната им приложимост, само че също по този начин поддържат неефективни замърсяващи технологии и затвърждават неравенството ", написа в отчет от Световната банка, оповестен през юни. Авторите откриват, че една трета от всички дотации в енергийния бранш отиват към изкопаемите горива.

IISD планува, че в случай че международните водачи наложат по-висок въглероден налог, от 25-75 $ на звук парникови газове, държавните управления на Г-20 страните могат да съберат в допълнение 1 трлн. $ годишно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР