Страхувайте се и се подгответе за най-лошото - това гласи

...
Страхувайте се и се подгответе за най-лошото - това гласи
Коментари Харесай

Украйна се подготвя и за киберинвазия

Страхувайте се и се подгответе за най-лошото - това гласи кодирано предизвестие, оставено от хакерите, които нападнаха украинските държавни бази данни на 14 януари тази година.

Месец по-късно мощна хакерска атака сковава услугите в две огромни банки в страната, както и уеб страницата на украинското министерство на защитата.

И в двата случая Русия отхвърли присъединяване си. Но известията бяха красноречиви и съответстваха със скупчването на повече от 150 000 съветски бойци по границите на Украйна. Съединени американски щати и Англия настояват, че тези бойци скоро може да се насочат към украинската столица Киев.

Вчера президентът на Русия Владимир Путин призна независимостта на рускоговорящите райони Донецк и Луганск в Източна Украйна, подписвайки документи, с които афишира, че те към този момент не са част от Украйна, като е допустимо да ги употребява като плацдарм за по-нататъшен подтик на запад.

Но даже Русия да не предприеме физическо нахлуване, Украйна се готви за инвация от друг тип, и то от страната, която се смята за международен водач в областта на цифровата и хибридната война, написа The Economist.

Украйна не е толкоз лесна цел, колкото беше при първите съветски офанзиви против нейната изборна система през юни 2014 година Сега Киев употребява забележителен локален опит и получава помощ от западните служби за сигурност, в това число и от Съединени американски щати. За осем години страната натрупа опит, който я трансформира в един от водачите в откриването и коригирането на киберзаплахи.

Андрей Баранович, представител на организацията Ukrainian Cyber Alliance, заяви, че той и неговите сътрудници през 2017 година са разкрили уязвими точки в сериозни елементи от украинската цифрова инфраструктура. Някои даже са се предложили за покупка на черния пазар - водопроводи, електроцентрали и даже секторът на атомната сила са били застрашени от хакерски атаки.

Атаката NotPetya през 2017 година, считана за най-вредната в историята на Украйна и приписвана на Русия, деактивира системата за радиационен мониторинг в неработещата, само че към момента мощно нечиста електроцентрала в Чернобил.

Активността на кибероперациите на Русия зависи от по-широките ѝ планове - дали задачата е да аргументи болежка и може би да смъкна държавното управление на Владимир Зеленски, да поддържа стандартна военна интервенция или композиция от двете, написа още The Economist.

Кибероперациите могат да имат опустошителни психически резултати върху украинското население, без да бъдат изстреляни нито един патрон или ракета.

„ Представете си суматохата по улиците на Киев, в случай че хората не могат да се обадят един на различен, без значение дали има война или не “, споделя Владимир Омелян, който заемаше поста министър на инфраструктурата на Украйна в интервала от 2016 до 2019 година Той твърди, че не е направено задоволително за отбрана на мобилните мрежи.

По-голямото терзание е, че Кремъл може безусловно да спре електрозахранването, мобилните мрежи и интернет достъпа, с цел да сътвори безпорядък преди възможна военна инвазия. Това може да сътвори заплаха и за 15-те атомни електроцентрали в страната.

Според специалиста по киберсигурност Дмитрий Алперович от компанията CrowdStrike, Москва има потенциала да направи всичко това. Той допуска, че тя би могла да нападна физически точките за продан на данни, които свързват Украйна с интернет, и да заглуши ефира тук-там, засягайки мобилните телефони и други радиозависими средства за връзка.

В случай на война спиранията в интернет биха били изключително потребни за Кремъл, предотвратявайки разпространяването на информация за придвижването на войските и даже за отношението им към цивилното население. Ако по време на Октомврийската гражданска война Ленин се концентрира върху телеграфните станции, генералите на Путин през днешния ден са по-загрижени за TikTok.

Повечето специалисти по киберсигурност обаче считат, че е мъчно да се реализира цялостно спиране на връзките. Според тях, деактивирането на широколентовите връзки би изисквало рискована физическа интервенция в Украйна. Архитектурата на мобилната мрежа на страната, с припокриващи се мобилни кафези, също я прави устойчива на разстройства.

„ Имаме всичко, с цел да защитим базовата мрежа. Докато Киев е наш, ще имаме връзка “, споделя Дмитро Шимкив, някогашен държавен чиновник, който в този момент работи като ръководител на надзорния съвет на Kyivstar - най-голямата мобилна мрежа в Украйна.

И все пак деактивирането на значими елементи от енергийната, транспортната и снабдителната инфраструктура е изцяло допустимо. През 2015 и 2016 година Русия нападна националната електрическа мрежа на Украйна, причинявайки прекъсване на тока в три района. На идната година украинският надзор на въздушното придвижване беше нарушен.

„ Винаги сме предполагали, че Русия има такива качества, само че потреблението им против действителна жива цел беше нещо ново и доста огромно “, кзва Андрю Грото, който по това време управлява отдела за цифровата сигурност в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати. Вашингтон изпраща екипи за киберсигурност в Киев, с цел да научат колкото се може повече за нововъзникващите благоприятни условия и рискове.

В този случай Украйна съумя да възвърне реда, като мина към ръчно ръководство на въздушния трафик и електроцентралите – нещо, което би било извънредно мъчно в Съединени американски щати. Но относителната софтуерна назадничавост на Украйна се оказва преимущество в съответния случай и то евентуално ще се резервира в обозримо бъдеще.

„ От изгода за украинците е, че не разполагат с доста основни превключватели, които да се трансфорат в цели. Руснаците биха могли да реализират прочут триумф, само че това няма да е като парещ нож, който минава през масло “, споделя още Грото.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР