Стоте корпоративни шампиони на област Пловдив увеличават оборотите си с

...
Стоте корпоративни шампиони на област Пловдив увеличават оборотите си с
Коментари Харесай

Най-големите компании в Пловдив: Нов дизелов лидер и рекордни обороти

Стоте корпоративни първенци на област Пловдив усилват оборотите си с 33% през 2022 година до рекордните 21.1 милиарда лева Новият водач в подреждането на локалния бизнес е " Инса ойл " на Георги Самуилов, която удвоява приходите си до 1.94 милиарда лева Търговецът на едро с цигари " Табако трейд " също прескача границата от 1 милиарда лева, а секторът на търговията остава преобладаващ в структурата на локалния бизнес.
За първи път Пловдив има компания с оборот над 1 милиарда лева През рекордно мощната за националните корпоративни първенци 2022 година две сдружения от региона съумяват да прескочат заветния предел, а още три са на крачка от него с доходи над 900 млн. лева

Постижението идва след втора поредна година на двуцифрен растеж в приходите на най-големите компании в региона - откакто, през 2023 година растежът към този момент е с над 33%. Основният фактор зад ускорението, несъмнено, е войната в Украйна, която торпилира цените на силата, а по-късно и тези на металите и земеделските артикули. Двигател за постковид съживяването в оборотите беше и невижданата от присъединението към Европейски Съюз средногодишна инфлация от 15.3%.

Реклама
Промяна на върха В годината, белязана от войната в Украйна и експлоадирането на енергийните цени, класацията на най-големите компании в Пловдивска област има и нов първенец - до върха се изкачва " Инса ойл " на Георги Самуилов, която удвоява приходите си до 1.94 милиарда лева Компанията внася дизел от Русия с танкери и го дообработва в рафинерията си в Белозем и по-късно го изнася, като по данни от пазара е водещият състезател в експорта на база размери. Самият Самуилов преди време разяснява пред " Капитал ", че за тази година е внесъл към 1 млн. тона горива и държи 25% от пазара, импорт от Русия, както и че 30-40% се изнасят за Украйна, а останалото са вътрешнообщностни доставки.



Дългогодишният водач в района - търговецът на едро с цигари " Табако трейд ", също съумява да прескочи границата от 1 милиарда лева доходи, само че остава на второ място в тазгодишното нареждане. Компанията е дистрибутор на продуктите на British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco и Karelia. Съдружници в нея са дългогодишните участници на цигарения пазар Димитър Вълчев (бивш митничар), Ангел Пепелешев (собственик и на хотели в Слънчев бряг) и Цветан Христевски. Тримата са сътрудници и в още две от сдруженията в районния топ 100 - " Табако венчърс ", която тази година остава отвън челната десетка - на 11-о място, и " Табако трейд Пловдив ", на 23-та позиция, в която съучастник е и Генчо Генчев. На процедура сумарно групата от дълго време е в клуба на милиардниците - а съответно единствено за 2022 година общият оборот на тройката е 1.74 милиарда лева, а съвкупната облага - 23 млн. лева Компанията майка, която консолидира трите пловдивски сдружения плюс още десетина в останалата част на страната, е " Дафна груп ", която за 2022 година регистрира консолидирани доходи 1.6 милиарда лева, в което заема 26-ото място в.

Челната тройка затваря друга от фирмите на Георги Самуилов - търговецът " Инса порт ", който след миналогодишния си величествен растеж от близо 142% тази година усилва приходите си с по-скромните, само че не по-малко забележителни 47% до 974 млн. лева Общо в топ 100 на региона попадат пет сдружения на Самуилов - търговците " Инса газ " (65) и " Петрол енерджи " (90), както и " Севи ойл " (40). При последното при започване на ноември 2023 година в Търговския указател е вписана смяна в собствеността, като акциите му са трансферирани от притежаваната от Георги Самуилов " Джей Ес ойл " на компания на Димитър Карев, който е някогашен управител на " Петрол енерджи " и " Инса ойл холдинг ". Според оповестените в регистъра документи платената цена за компанията с оборот над 144 млн. лева за 2022 година, която ръководи някои от бензиностанциите с марката Insa Oil, е 1 млн. лева
Реклама
На крачка от милиарда остават " ЕВН България електроснабдяване " (4) с съвсем 925 млн. лева и КЦМ (5) с малко над 900 млн. лева доходи за 2022 година Металургичният комбинат е единственият производител на цинк и олово в страната и през последните няколко години непроменяемо беше в челната тройка на най-големите компании в региона. Той е и един от дребното представители измежду, който през миналата година форсира растежа на приходите си, като фактор за това са както по-високите борсови цени на цинка, по този начин и по-добрият валутен курс долар/лев.

Големите 100 в цифри Общите доходи на пловдивската стотица порастват с 33.32% през 2022 година и доближават рекордните 21.1 милиарда лева Ръстът, въпреки и величествен самичък по себе си, е на половина по-нисък по отношение на регистрираното от сдруженията в националния топ 100, чиито обороти за миналите 12 месеца скачат с феноменалните 62.14%. Обяснението е в структурата на бизнеса в района, където най-многобройни остават представителите на бранш търговия - до момента в който е осезаемо доминирана от получилите най-осезаемо ускоряване от войната и инфлацията компании от секторите енергетика и горива. На национално равнище над една трета от най-големите 100 компании са активност в тези две сфери. В Пловдивска област обаче броят им е едвам пет - водачът " Инса ойл " и свързаната " Севи ойл ", както и три от групата на австрийската EVN - " ЕВН България електроснабдяване " (4), " Електроразпределение юг " (12) и " ЕВН България топлофикация " (38). И трите порастват с двуцифрени темпове, като общият им оборот за годината е 1.58 милиарда лева

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР