Столичната община подготвя проекти с потенциал за десетки милиони, които

...
Коментари Харесай

Умни сгради, водород, отворени данни, е-мобилност: какво ще си позволи София

Столичната община приготвя планове с капацитет за десетки милиони, които да финансира през таксономичната призма на Европейския съюз. Концепцията е нова, като условията са плановете да дават отговор на критериите за стабилно развиване, както и да е потвърдено, че работят.Повече за това по какъв начин ще работи механизмът четете.Инициативата е на зам.-кмета по цифровизация Генчо Керезов, който има амбициозни хрумвания за енергийна успеваемост в града, отворени данни и цифрово ръководство. Какъв е неговият опит четете най-долу.
След като това лято в столичната 76 детска градина " Сърничка " беше конфигурирана фотоволтаична апаратура на покрива, система за мониторинг на разноските за електрическа енергия, както и датчици за следене качеството на въздуха в стаите, това може да се случи във всички детски градини, учебни заведения и ясли в столицата. Финансирането ще е по новата европейска рамка.
Система за мъдро ръководство в детската градина Фотограф: Цветелина Белутова
Идеята е да се проучва резултатът от пилотния план с детската градина, да се покаже какъв е резултатът и да се пресметне какъв би бил той, в случай че се мултиплицира на доста места. Това ще се случи по новия европейски стандарт, включващ критерии за резистентност.
Анимационно канарче алармира при покачване на нормите за фини прахови частици или въглероден диоксид Фотограф: Цветелина Белутова
Според зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов планът за умни детски градини, учебни заведения и ясли в цялата столица сигурно ще дава отговор на критериите и ще бъде утвърден за финансиране. Водородна технология Сред концепциите е внедряването на водородната технология в други публични здания - най-вероятно административните. Идеята е да се генерира доста повече сила, с цел да се спестят разноски. " Ако в котела бъде вкаран и водород ще се сътвори повече сила. А това ще спести до 50% от разноските за газ ", разяснява Керезов. И напомня, че огромна част от общинския бюджет покрива точно разноските за делегирани бюджети за учебни заведения, културни институти и така нататък

За задачата би трябвало да се направи първо пилотен водач, който да валидира резултатите и след това да се мисли за мащабирането му. " Ако имаме назначен от Европейската капиталова банка екип, който да създаде техническата документи, да структурира плана по метод, по който да мине през съответна стратегия за финансиране съм съвсем сигурен, че ще е елементарно да се откри финансиране. Те са специалисти, които имат опит с такива планове ", споделя Керезов. Енергийно неутрална градска подвижност Друга посока, в която се мисли е възстановяване на качеството на електрическата подвижност посредством по-добра инфраструктура. За задачата той мисли, че София би трябвало да влага допълнително зарядни станции с сила от слънчеви панели. Това би разрешило стартирането на повече услуги за споделени пътувания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР