Опазването на парк Бедечка в Стара Загора от застрояване е

...
Опазването на парк Бедечка в Стара Загора от застрояване е
Коментари Харесай

Парк Бедечка в Стара Загора е симптом за много подобни казуси в страната

" Опазването на парк " Бедечка " в Стара Загора от застрояване е значимо не тъй като е моя идея, а тъй като е признак за доста такива проблеми от цялата страна, където зелените площи по документи са нещо друго. Може би би трябвало да се вземе решение за този проблем на национално равнище, само че общините не би трябвало да бягат от своята отговорност. " Това разяснява политологът, държавник и цивилен деятел Първан Симеонов по време на третия панел на " Среща на бизнеса в Стара Загора и района ", отдаден на градските придвижвания и планове. Конференцията е проведена от " Капитал " и се организира в края на предходната седмица.Първан Симеонов е прочут най-много като изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл ", само че от няколко години и като. Части от парка са частна благосъстоятелност и в новия Общ организационен проект на града се предвиждаше там да изникне нов квартал. След вълна от гражданско неодобрение кметът Живко Тодоров сподели, че ще се съобрази с желанието на хората зелените площи да останат такива. " Посоката оттук насетне е ясна - опазване на парка, не в неговата целокупност, само че в сърцевината - 300 от общо 400 декара, в които се обитават точно дърветата и алеите, т.е. същинската паркова територия в сърцевината на " Бедечка ". Остава да бъде признат Подробен организационен проект, както и да се реши въпросът за обезщетяването на добросъвестните притежатели. Този период към този момент не е 15-, а 5-годишен, което значи, че в случай че общината има упоритостта да резервира парка, а тя има, ще би трябвало да почне да обезщетява ", сподели още Симеонов.

" Опазването на парк " Бедечка " в Стара Загора от застрояване е значимо не тъй като е моя идея, а тъй като е признак за доста такива проблеми от цялата страна, където зелените площи по документи са нещо друго. Може би би трябвало да се вземе решение за този проблем на национално равнище, само че общините не би трябвало да бягат от своята отговорност. " Това разяснява политологът, държавник и цивилен деятел Първан Симеонов по време на третия панел на " Среща на бизнеса в Стара Загора и района ", отдаден на градските придвижвания и планове. Конференцията е проведена от " Капитал " и се организира в края на предходната седмица.

Първан Симеонов е прочут най-много като изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл ", само че от няколко години и като. Части от парка са частна благосъстоятелност и в новия Общ организационен проект на града се предвиждаше там да изникне нов квартал. След вълна от гражданско неодобрение кметът Живко Тодоров сподели, че ще се съобрази с желанието на хората зелените площи да останат такива. " Посоката оттук насетне е ясна - опазване на парка, не в неговата целокупност, само че в сърцевината - 300 от общо 400 декара, в които се обитават точно дърветата и алеите, т.е. същинската паркова територия в сърцевината на " Бедечка ". Остава да бъде признат Подробен организационен проект, както и да се реши въпросът за обезщетяването на добросъвестните притежатели. Този период към този момент не е 15-, а 5-годишен, което значи, че в случай че общината има упоритостта да резервира парка, а тя има, ще би трябвало да почне да обезщетява ", сподели още Симеонов.

Той е част и от Творчески колектив " На улицата ", който от няколко години провежда градски събития в Стара Загора, отдадени на урбанизъм и архитектура. Тази година срещите прераснаха във фестивал " На зелено ", който се организира в града в интервала 15 - 18 юни. " Целта беше за пръв път от може би четири следващи десетилетия да създадем нещо в застрашената част на парка, несъмнено, с решаващата помощ на общината. Фестивалът беше не просто за развлечение, ами с доста изкуство, работилници за деца, астрономия, математика, музика, занаяти, базар за природосъобразни артикули. Искахме да размечтаем хората, да им покажем по какъв начин може да наподобява паркът и, в случай че щете, да им напомним, че Стара Загора е едно живо място, усмихнато място. " Първан Симеонов уточни още, че Творческият колектив " На улицата " е в синхрон с доста други сходни набиращи мощност цивилен придвижвания в страната, чиято цел е да оживят непосредствената среда за живот - във Велико Търново, Варна, Бургас, София и други
Ролята на бизнеса
Благодарение на взаимен план на цивилен организации, бизнес и община е вдъхнат нов живот на още едно място в Стара Загора - тавана на паркинга зад Универсалния магазин. " Мястото беше извънредно нечисто ", уточни Анелия Иванова, управител във " Филип Морис България ", които извършват обществени планове за поддръжка на районите.
Реклама
" Преди две години стартирахме една зелена акция - " Промени картинката ", която осведоми обществото за казуса със замърсяването на околната среда с цигарени филтри. Тя има за цел да осведоми, да разсъни гражданското схващане и да предизвика към смяна, към отговорно потребителско държание. Част от акцията е пътуващата галерия " Промени картинката ". Благодарение на Творчески колектив " На улицата " и фондация " Оптимистас ", които ни оказват помощ с идентифицирането на проблематични точки в градовете, предходната година изложбата дойде в Стара Загора и беше ситуирана на въпросното пространство - зад Музея на религиите, покрай регионалната администрация.

Доброволци, сътрудници, сътрудници и другари се включиха и изчистихме 400 кг отпадъци. Надяваме се мястото да продължи да се опазва и да остане чисто. Там беше сложена тази галерия като знак, че с дребни стъпки можем в действителност да променим картината, да променим средата ", сподели още Анелия Иванова. Първан Симеонов добави, че този случай е добър образец за това какво може да реализираме, защото самодейността за разчистване и осъществяване на няколко събития е била подкрепена от локалния дребен и огромен бизнес, както и общината, която се е отказала да заменя паважа с асфалт.
Фестивал още веднъж приканва за отваряне на Бузлуджа
Безспорно най-голямата атракция в района на Стара Загора е паметникът " Бузлуджа ". На неговото запазване и отваряне за гости се е посветила арх. Дора Иванова и нейната фондация " Проект Бузлуджа ". " Бузлуджа се посещава от 1000 души всеки уикенд, над 50 000 души годишно. Това са хора, които желаят да влязат в нея, само че не могат. Сградата провокира голям интерес, който стои необработен и който в действителност може да притегли туризъм, вложения и развиване в този отрасъл ", споделя арх. Иванова.

Фондация " Проект Бузлуджа " провежда за трета поредна година фестивала Open Buzludzha в региона на паметника. " Искаме да потвърдим, че мястото може да бъде оживено и че може да бъде в действителност нещо, което да основава спомагателна стойност за района. Да, в действителност името е такова, тъй като ние желаеме постройката отворена. " За страдание обаче почистването на постройката, изнасянето на тонове отпадък, обезопасяването и други се оказват по-лесни от административните процеси по
Реклама
" Въпреки че беше вложен държавен запас (от Министерство на културата) за план с име " Отваряне на паметника " Бузлуджа ", то паметникът към момента не е отворен точно тъй като няма административна воля и подготвеност за това. Сградата е държавна благосъстоятелност и е монумент на културата от национално значение, само че тя се ръководи от Областна администрация - Стара Загора. Съответно там лежи и решението дали, по кое време и по какъв начин ще бъде отворена постройката. За страдание регионалната администрация не може да стопанисва такива здания и не може да отвори независимо обекта. Ние имаме и предоставяме цялостния проект по какъв начин това се случи и се надяваме, че ще срещнем схващане ", уточни арх. Иванова.

" Най-много пари в международен проект се вършат от просвета и туризъм. Затова моят зов към бизнеса и всички други, в тази ситуация представителите на общината, е да намерят метод да развиват културата и туризма и най-много да осведомят света за историята и даденостите на района ", сподели от своя страна Росен Христов, старши управител " Корпоративни продажби " във " Виваком ". Компанията е построила мрежите в индустриалните зони в Стара Загора и Казанлък и съветва общините в планове за видеонаблюдение и пътна сигурност.
Успехи с финансовите механизми за градски планове
Добрите образци от гражданския бранш на Стара Загора и подемът изпод нагоре за смяна са доста хубави неща, само че в последна сметка локалните управляващи и страната са тези, които би следвало да са виновни за развиването на обществената, културната, даже здравната и просветителната инфраструктура, разяснява от своя страна Любомир Царев от " Фонд за стабилно градско развиване ". Той уточни, че в това отношение Стара Загора още веднъж служи за добър образец: " Общината, дръзвам да настоявам, е една от най-хубавите в ръководство на планове, финансирани със финансови принадлежности и с кредитни линии - неща, разнообразни от безвъзмездната финансова помощ. "

" Фонд за градско развиване " през " Фонда за устойчиви градове " е подкрепил общо 4 плана в града - за зоопарка, пазар " Васил Шаханов ", Летния спектакъл и Драматичния спектакъл. Първите три са приключени, последният е на заключителен стадий. Царев напомни, че полученото финансиране предстои на връщане: " Върнатите заеми ще бъдат вложени в нови планове, които още веднъж са в допустимите браншове: градско развиване, спортна инфраструктура, културна инфраструктура, в това число и бизнес планове. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР