Столичната община изпусна срока за отчуждаване на частните имоти в

...
Столичната община изпусна срока за отчуждаване на частните имоти в
Коментари Харесай

София е напът да се сбогува с парковете

Столичната община изпусна периода за отчуждаване на частните парцели в зелени площи и притежателите към този момент могат да оспорват предназначението Бездействието на ръководещите лишава жителите от 350 хиляди дка паркове, множеството част от т. нар "Зелени клинове " Показателен образец за цъкащата бомба е новият Подробен организационен проект на Борисовата градина, след чието приемане общината ще има малко време, с цел да "спаси " Къпалнята и Летния спектакъл
35 хиляди декара. И по-конкретно: огромни части в " Южния парк " (20% от територията му), целият предстоящ парк сред " Витоша " и " Кръстова вада " (850 дка), обещавания " Въртопо ", " Искър ", даже " Западен парк ". Представете си ги затворени с огради или с разнообразни екстри, като кафенета, спортни атракциони, къщи, павилиони и прочие Последният настоящ образец с надвиснала такава заплаха е Борисовата градина, с приемането на чийто обстоен организационен проект може да се бетонира частната благосъстоятелност, тъй като липсва механизъм за отчуждаването й.

Такава е равносметката за софийската община след приключването на мораториума, който до преди седмица спираше частните притежатели да се възползват от земите си. За да реши този проблем, кметството имаше разполагаем цели 15 години, само че нито един път не стартира действителна политика по запазването на терените. Вярно е, че изкупуването им щеше да коства милиарди лв., само че пък при предпочитание от страна на управниците можеше да се приложат други обезщетителни механизми.
Ефектът от бездействието
За огромна част от парцелите период за отбрана на терените е изминал. През 2020 година Конституционният съд реши, че срокът от 15 години за някои типове терени, които би трябвало да бъдат отчуждени, е противоконституционен и го понижи до 10 години. Така за някои терени мораториумът отпадна със задна дата - от 2017 година, а за останалите това се случи на 28 януари 2022 година
Реклама
Датата обаче няма изключително значение, тъй като и за 10, и за 15 години общината не влага средства за придобиването на тези парцели. Специално за паркове общината е отделила тъкмо 0 лева през 2017-а, 2019-а и 2020 година (и едвам 2.4 млн. лева през 2018 г.). А бюджетът за 2021 година планува рекордно малко средства за отчуждения - общо (за улици, учебни заведения, детски градини, зелени площи) 7 млн. лева (виж графиките).

А карта на общинското сдружение " Софияплан " ясно демонстрира, че голяма част от така наречен " Зелени клинове " е частна.
В жълто са оцветени частните територии в парковете на София Автор: Софияплан
До края на този месец ще стане ясно какъв брой пари ще задели общината за отчуждения през тази година. При всички положения обаче средствата няма по какъв начин да са задоволителни на фона на десетилетие безучастие. Например, целият бюджет на София е 1.9 милиарда лева за 2021 година, до момента в който единствено за отчуждаването на площите в паркове ще са нужни най-малко 4 милиарда лева А тази сума пораства с всеки минал ден. Кметът на София Йорданка Фандъкова до момента отговаряше на тези рецензии със поръчката, че ще търси помощ от страната. В новия проектобюджет, направен от екипа на Асен Василев, за следващ път обаче такава не се планува.

Точно поради това не е годно " успокоението " на основния проектант Здравко Здравков, че Столичния общински съвет евентуално ще задели средства за отчуждаването на частните парцели в Борисовата градина. Такъв беше най-малко отговорът му на въпроса по време на публичното разискване на устройствения проекта на парка в средата на януари. И това, естествено, разсъни доста терзания у жители, общински съветници и деятели, че за следващ път общината ще бездейства. Много от тях подадоха и възражения против Плана в законовия период (до 4 февруари), като в този момент следва общината да ги прегледа и да организира заключителна полемика, а след това вероятно общинският съвет да гласоподава ПУП-а.
Реклама Цъкаща бомба в Борисовата градина
Най-големият проблем, който пролича при представянето на проекта за Борисовата градина в средата на януари, че общината по този начин и не е намерила решение за частните части в парка. А също така са позволени разминавания при нанасянето на собствеността, което би довело до несъблюдение на проекта.
Планът може да планува нещо, само че в случай че действително частният притежател не е склонен с тази визия, инструментите за влияние са лимитирани. Затова считам, че с цел да има едно устойчиво решение, с цел да може да бъде предпазен публичният интерес оптимално, е добре кардинално да вземем такова решение и общината да върви в тази посока частните парцели да бъдат придобивани и всичко да стане общинска благосъстоятелност " инж. доктор Константин Павлов-Комитата
областен кмет на "Лозенец " по време на публичното разискване на ПУП-а на Борисовата градина

Такива частни парцели са небезизвестните образци с къпалнята " Мария Луиза " и Летния спектакъл, където дял имат компании, свързани с предприемача Румен Гайтански-Вълка. Ако общината не отчужди терените и одобри Подробния организационен проект, ще стартира да тече срокът за отчуждаване, който, съгласно общинския консултант от " Демократична България ", юристът Борис Милчев, е пет години.
Летният спектакъл в Борисовата градина е частна благосъстоятелност и софиянци нямат достъп до него Фотограф: Надежда Чипева
Ако това не се случи в тези рамки (което по никакъв начин не би било изненадващо на фона на досегашното бездействие), притежателите ще могат да осъществят проектите си. Затова и в своето несъгласие против ПУП-а Милчев написа, че обектите би трябвало да се плануват за отчуждаване по реда на Глава трета от Закона за общинската благосъстоятелност като обекти на обществената инфраструктура (чл. 205, т. 4 от Закон за устройство на територията по отношение на § 5, т. 75 от ДР на ЗУТ), както и към Плана да се изготви финансова аргументация, която да съдържа индикативни стойности за отчуждаването на парцелите.

В момента ПУП-ът разрешава реорганизация на Къпалнята, като я залага в зона с " стеснен достъп ". Според кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков това може да се пояснява като опция частния притежател да позволява против входна такса (напр. билет за ползване) жители в къпалнята, в случай че тя бъде възобновена от негова страна.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Свят 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Икономика 1 Енергетика 2 Свят 3 Банки и финанси Реклама
Гергана Пирозова, която е създател и админ на фейсбук групата " Да спасим Борисовата градина " също съобщи, че най-важното нещо за ПУП-а е проектът за отчуждаване, какъвто обаче не съществува все още.

" Настояваме в следващо публично разискване да се показа тактика за решение проблемите с частната благосъстоятелност в интерес на публичните ползи и тактика за отчуждаване на частните парцели ", разяснява тя, като това искане е включено и във възражението против проекта. Общинският консултант от " Демократична България " Марта Георгиева също сигнализира за опция от застрояване в парка, както и за всеобща сеч на дървета.

Възражение приготвиха и от самодейността " Зелени закони ", които желаят всички частни обекти да бъдат планувани в плана за " обекти на обществената инфраструктура обществена благосъстоятелност " (чл. 205, т. 4 от Закон за устройство на територията по отношение на § 5, т. 75 от ДР на ЗУТ), за да се обезпечи тяхното придобиване, както и да бъдат разграничени в обособени урегулирани поземлени парцели.
Механизмите
Това, което се промени след 28 януари 2022 година, е, че притежателите получиха право да оспорват общия организационен проект - там, където върху парцелите им не са осъществени " мероприятията " на общината.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Успокоението ненапълно е, че мъчно могат да се появят жилищни блокове в терени с предопределение за озеленяване. Но това не е задоволително - през годините е имало значително такива изключения.

Но в тази догадка притежателите биха могли да откажат. Това, което не може да се забрани на притежателите, обаче е да оградят парцелите си и да забранят достъпа, без да са нужни каквито и да е позволения от общината. Възможно е да се появят и частни уреди. Със сигурност общината няма по какъв начин сама да изкупи терените - за задачата вероятните разновидности са да търси финансиране по европейски механизъм, дружно благодарение на страната, да се предложат нови способи за обезщетяване на притежателите или да се търси напълно различен метод.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР