Столична община раздава щедро служебни пропуски за навлизане на моторни

...
Столична община раздава щедро служебни пропуски за навлизане на моторни
Коментари Харесай

Въпреки забраните София щедро пуска коли в Борисовата градина

Столична община раздава обилно служебни пропуски за нахлуване на моторни транспортни средства на територията на Борисовата градина, макар че според Наредбата за създаване, поддържане и запазване на зелената система на Следствен отдел към окръжна прокуратура „ в публичните зелени площи се не разрешава прекосяването и паркирането на МПС, като се изключи тези със специфичен режим “. От началото на 2021 година до месец октомври на м.г. дирекция „ Зелена система "  на общината е раздала над 350 пропуща на товарни и други коли с позволение да се движат по алеите на най-големия парк на София. Това излиза наяве от писмен отговор на кмета Йорданка Фандъкова на запитване на общинския консултант от „ Демократична България “ Марта Георгиева. Месечно сред 50 и 97 от тези пропуски са дадени на състезателен клуб ЦСКА, а с сред 25 и 29 пропуща на месец са се снабдили чиновниците на общинския комплекс „ Спортна София “. „ За останалите МПС, обслужващи и зареждащи обекти, както и при организацията на събития в парка, са издадени 226 бр. за цялата година “, се споделя още в отговора.

Не по-малко великодушна на раздадени пропуски е била софийската администрация и през 2020 година 260 са издадените тогава пропуски за обслужване и зареждане на обекти на територията на парка. Отделно тези за ЦСКА са сред 40 и 80 броя месечно, а за „ Спортна София “ – още веднъж сред 25 и 29 броя.

Марта Георгиева напомня, че поголовното нахлуване на коли в Борисовата градина се наблюдава въпреки обещанията на Столична община и персонално на кмета Фандъкова, че обичаният парк на софийнци няма да се трансформира в паркинг и че придвижването в него с кола ще бъде изключение, а не процедура. " За следващ път се обръщам към Вас заради все по-масовото и безскрупулно нахлуване на МПС в парка. Последното се случва макар Вашия ангажимент във връзка мое запитване от 2017 година, че " не съществува никаква заплаха по време на проектирането (на Подробен организационен проект - М.Г.) да се обособяват паркинги, да се усилва достъпът с коли и други ", написа в ревюто й до кмета на София. " Уведомявам Ви, че от датата на отговора Ви до момента публично се обособиха два паркинга към Националния стадион " Васил Левски " - един за потребностите на Министерството на младежта и спорта и един за потребностите на " Пазари Запад " ЕАД ", отбелязва Георгиева. Кметът на София не оспорва и не разяснява нейните изводи.    

В отговора си Фандъкова отбелязва, че за ограничение достъпа на коли в Борисовата градина са били инсталирани автоматизирани пропускателни бариери към бул. „ Драган Цанков “ и към ул. „ Незабравка “ и че към тях са назначени и охранителни постове. През 2018 г. Столична община заяви, че въпросните бариери са " умни " и пропущат единствено коли, разполагащи с пропуск за влизане в Борисовата градина. " На охранителите е вменен както надзор за съществуване на нерегламентиран достъп, по този начин и за похищения над бариерите. Като при съществуване на нередности уведомяват дирекция „ Зелена система “, Столичен инспекторат, Общинска полиция и Столична дирекция на вътрешните работи – Министерство на вътрешните работи за предприемане на дейности. Допълнителен надзор се прави и от Столичен инспекторат, като при инспекции и констатиране на територията на парка на коли без маршрутен пропуск се сформират актове и фишове за административно нарушаване, съгласно нормативната уредба “, разяснява Фандъкова.

Общинският консултант обаче счита, че посетителите на парка остават с усещането, че „ чиновниците на бариерите при Биологическия факултет на СУ и при парк-хотел „ Москва “ пропущат всички коли заради обстоятелството, че са заплашвани, лъгани, „ респектирани “ със служебни карти, евентуално подкупвани или просто по този начин са инструктирани. „ Това се случва в нарушаване на Закона за придвижване по пътищата и на Наредбата за създаване, поддържане и запазване на зелената система на Столична община и на Наредбата за организация на придвижването на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура “, гласят част от изводите на Георгиева.

На въпрос на Георгиева по какви критерии се издават пропуските за влизане в Борисовата градина Фандъкова дава отговор, че това се случва след подадено заявление до дирекция „ Зелена система “ от съответния ползвател на даден обект и съгласно неговата нужда, потребности и цели, съгласно които се дефинира и броят на позволените МПС до съответния обект. Георгиева обаче отвърна кмета, че в обществените мрежи може да се види фотография на такси, което има на предното си стъкло пропуск да кара в Борисовата градина. Коментар от страна на Фандъкова не последва.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР