Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите работодатели: Оптимизъм след първия шок

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. В първия локдаун напролет доста компании свиха личен състав, само че някои браншове се съвзеха бързо и даже продължиха да наемат хора. Големите сдружения в работодателския топ 100 са съкратили чисто съвсем 1440 работни места през 2020 година, което е спад на заетите с 0.6% по отношение на предкризисната 2019 година Аутсорсинг и технологии, ритейл и част от промишлеността не престават да наемат хора даже и по време на рецесията.
111 хиляди нови безработни. Това е равносметката от спешната 2020 година, в случай че се съди по данните на Агенцията по заетостта. Шоковият месец е април - тогава поради непредвиденият локдаун и хилядите незнайни какво ще се случи с пандемията и стопанската система доста бизнеси безусловно изпаднаха в ликвидна рецесия. А това подтикна и компании от браншове, които обичайно мъчно намират фрагменти, като IT промишлеността да стартират съкращения. Така единствено за един месец организацията регистрира над 87 хиляди нови безработни, регистрирани в бюрата по труда. За съпоставяне - нормално броят на тези хора се движи сред 20 и 30 хиляди на месец.

Добрата вест е, че шокът беше къс - множеството бизнеси съумяха да се отърсят от него бързо още след първия локдаун. А да освобождават хора продължиха най-вече секторите, които са директно наранени от противоепидемичните ограничения. Разбивка на Агенцията по заетостта демонстрира, че през 2020 година топ три на бизнесите, които са произвели най-вече безработни, са преработваща индустрия (почти 22 хиляди души), търговия и ремонт (над 19.6 хиляди) и хотели и заведения за хранене - съвсем 16 хиляди души. Много от тези хора се преориентираха към други бизнеси като куриерски услуги, кол-центрове, промишленост, което пък сътвори недостиг на фрагменти в засегнатите браншове.

Тези процеси се отразиха и на данните за безработицата в края на годината, които не демонстрират апокалипсис: Агенцията по заетостта регистрира равнище на безработица от 7.4% за 2020 година (ръст от 1.7 прочие пункта по отношение на предкризисната 2019 г.), а Национален статистически институт, който мери този индикатор по друга методология - 5.2% коефициент на безработица, или 0.9 пункта над миналата година.

Прогнозите на специалистите са, че стопанската система на страната ще се върне на предкризисните равнища още през последното тримесечие на 2021 година, до момента в който възобновяване на пазара на труда ще е по-бавно. Конкретно " Уникредит Булбанк " залага това да стане към средата на 2022 година Но с ангажимента, че епидемията още не е отминала и не е изключена вероятността от трета вълна на инфектирани през есента на 2021 година
К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
Но има и браншове и позиции, за които рецесията завърши още в средата на 2021 година Според наблюденията на " ManpowerGroup България " към юни 2021 година има изключителна динамичност на пазара на труда, и то в размери, по-високи от тези преди пандемията. " Това се вижда най-ясно при най-търсените специалности на пазара - квалифицирани служащи, инженери, експерти по осведомителна сигурност и технологии, чиновници във финансови отдели, медицински служащи, специалисти по човешки запаси и други Липсата на задоволително претенденти за запълване на такива позиции се отразява върху бизнес интервенциите и работодателите са подготвени да предложат по-високи хонорари, с цел да си обезпечат достъп до гении ", показват от HR компанията.
С минус и при огромните
Кризата на пазара на труда се вижда и в данните за 100-те сдружения с най-вече чиновници в извадката на топ 500 по доходи - през предходната година те са съкратили чисто съвсем 1440 работни места, или спад с 0.6%. Причините минусът да е по-малък от този, който засича статистиката за цялата стопанска система, са две:

Данните за заетите са към края на 2020 година, когато доста браншове от стопанската система към този момент бяха почнали да се съвземат и даже да наемат нови чиновници В топ 100 на работодателите има малко сдружения от мощно засегнатите от коронавирус рецесията браншове, каквито са заведения за хранене и хотели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР