Напливът от стартиращи компании за изкуствен интелект (AI) разгорещява битката

...
Напливът от стартиращи компании за изкуствен интелект (AI) разгорещява битката
Коментари Харесай

Битката за IT таланти в Европа се разгорещява в ритъма на AI

Напливът от започващи компании за изкуствен интелект (AI) разгорещява борбата за IT гении в Европа. И кара компании като Гугъл DeepMind да избират сред това да платят доста или да изгубят най-хубавите мозъци в района.

Бързият триумф на ChatGPT на OpenAI даде подтик на вложителите, които наливат пари в обещаващи стартъпи за изкуствен интелект, нетърпеливи да открият идващия триумф за една нощ.

На гребена на капиталовата вълна предходната година в Европа отвориха офиси редица задгранични компании за изкуствен интелект, в това число канадската Cohere и американските Anthropic и OpenAI. Това в допълнение усили натиска върху софтуерните компании, които към този момент се пробват да привлекат и задържат гении в района.

Основаната през 2010 година и добита от Гугъл през 2014 година лондонска компания DeepMind се прочу с използването на изкуствен интелект във всички области – от настолни игри до биология. Сега компанията се сблъсква с голям брой добре финансирани съперници.

Същевременно от ден на ден нейни чиновници напущат, с цел да започват свои лични инициативи. Това последно направиха съоснователят Мустафа Сюлейман, който напусна, с цел да сътвори основаната в Калифорния Inflection AI дружно с милиардера от LinkedIn Рийд Хофман, както и откривателят Артър Менш, който в този момент е основен изпълнителен шеф на Mistral AI. И двете компании получиха оценки в размер на няколко милиарда $ за малко време.

Според осведомен източник, в опит да откаже чиновниците си да се причислят към други компании или да стартират свои лични, DeepMind е предоставила на шепа старши откриватели достъп до лимитирани акции на стойност милиони долари по-рано тази година.

„ Това сигурно е конкурентно поле за деяние “, съобщи представител на DeepMind пред Reuters, добавяйки, че компанията „ продължава да се оправя добре с привличането и насърчаването на гении “.
Преодоляване на разликите
Според компанията за търсене на изпълнителни шефове Avery Fairbank през последната година се следи „ експоненциално повишаване “ на заплащането на висшия управителен личен състав в фирмите за изкуствен интелект във Англия.

Навлизането на задгранични колоси в региона на AI като Anthropic и Cohere на лондонския пазар в допълнение ще изостри конкуренцията за гении в региона на AI “, споделя Чарли Феърбанк, ръководещ шеф на Avery Fairbank.

Ръководителите с съществени заплати от към 350 000 паунда са получили нараствания с сред 50 000 и 100 000 паунда, сподели той.

Компанията Cohere, която създава вътрешни чатботове и други принадлежности за своите клиенти, нае Фил Блансом, водещ откривател в DeepMind в продължение на седем години, за собствен основен академик през 2022 година Себастиан Рудер също се причисли към Cohere от DeepMind през януари.

„ Рядко се среща компания, която построява голям бизнес от нулата, с доста от водещите мозъци в промишлеността “, сподели Рудер пред Reuters. „ Когато се появи подобен късмет, се възползваш от него. “

Екатерина Алмаск, общоприет сътрудник във компанията за рисков капитал OpenOcean, съобщи, че DeepMind към този момент не е „ далечен водач в региона “.

Всички тези компании се конкурират за еднакъв набор от гении, а с дефицита на умения за AI това от ден на ден наподобява на езеро, в сравнение с океан. “

Сюлейман неотдавна стартира да набира механически личен състав в Лондон за Inflection AI, до момента в който Mistral на Менш бързо се трансформира в един от най-нашумелите стартъпи на континента, набирайки 415 млн. $ рисково финансиране през декември.
По-голямо въздействие
OpenAI отвори първия си интернационален офис в Лондон предходната година, последван бързо от втори в Дъблин. От компанията дефинират това „ единствено като първи стъпки “, като проектът е за продължаващо разширение в други страни.

Cohere откри офиса си в Обединеното кралство предходната година, а основният изпълнителен шеф Ейдън Гомес съобщи пред Reuters, че в този момент разделя времето си сред родния си Торонто и Лондон, където компанията възнамерява да удвои броя на чиновниците си до 50.

Отиваме там, където има гении, а в Лондон и цяла Европа те са доста “, сподели Гомес.

Войната за гении значи, че чиновниците имат от ден на ден благоприятни условия да предявяват условия към бъдещите си работодатели.

Базираната в Лондон компания ElevenLabs, която се занимава с изкуствен интелект, предлага на новите чиновници варианти за акции, великодушни заплати и работа напълно от разстояние, макар че множеството оповестени позиции изискват чиновниците да са основани в Европа.

След като неотдавна притегли 80 млн. $ финансиране от компании за рисков капитал като a16z и Sequoia, компанията съобщи, че скоро ще удвои общия брой на чиновниците си до 100.

Базираният в Париж стартъп Bioptimus, също учреден от някогашни чиновници на DeepMind, набра 35 млн. $ през февруари. Томас Клозел, ранен вложител в компанията, съобщи, че стартъпите се стремят да привлекат гении от огромните софтуерни компании като Гугъл, като им оферират по-голямо въздействие върху посоката на развиване на компанията.

Гугъл е един от най-хубавите в това, което прави, и създава едни от най-хубавите гении “, сподели той. „ В по-малък стартъп имате неповторимата опция да останете правилни на работата, която ви вълнува, и да имате присъединяване в триумфа на компанията. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР