Статистика на JATO показва, че европейският пазар на автомобили бавно

...
Статистика на JATO показва, че европейският пазар на автомобили бавно
Коментари Харесай

Европейците купуват китайски електромобили като луди

Статистика на JATO демонстрира, че европейският пазар на коли постепенно се завръща към предходните си характерности, откакто през месец август за първи път отбелязва покачване през 2022 година. Бензиновите коли усилват продажбите си, до момента в който електрически автомобили забавят своят растеж. В съпоставяне със същия интервал на миналата година, през сегашния месец август са продадени с 3.5% повече нови коли в Европа.



Последният летен месец може да се похвали със 739 037 сполучливи покупко-продажби, до момента в който преди една година това число е било към 710 хиляди. Както и предходните месеци, сегментът на SUV-тата е преди всичко с близо 50% от общите продажбите, до момента в който хебчеците и седаните бележат към 18%. Volkswagen може да се похвали с първата позиция в сегмента на SUV-тата, като значително за това е отговорен Volkswagen T-Roc, който е и най-продаваната кола в Европа за миналия месец.



За разлика от предишни месеци, този път електрифицираните коли са забавили своя напредък и бензиновите и дизеловите коли бележат растеж от 6% против 3.2% за електрифицираните. В това число влизат хибридите и plug-in хибридите, до момента в който напълно електрическите коли бележат растеж от 11%.



По-интересното в тази ситуация е произхода на тези напълно електрически коли. Цели 20% от записаните коли на ток през месец август идват от Китай. Тези цифри са индикатор за това какъв брой бързо пораства пазара на китайски коли и какъв брой значима роля ще играят те напълно скоро в международен мащаб, считат специалисти. Все отново е значимо да се означи, че близо половината от колите, които са направени в Китай, в действителност не са дело на китайски марки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР