Старши треньорът на националния отбор по шахмат за жени Петър

...
Старши треньорът на националния отбор по шахмат за жени Петър
Коментари Харесай

Петър Арнаудов: Имаме страшно силно поколение от шахматистки

Старши треньорът на националния тим по шахмат за дами Петър Арнаудов сподели при посрещането на отбора на летище " София ", че идната цел е Шахматната Олимпиада в Будапеща, която е през 2024 година.

В понеделник българките завоюваха купата на европейското отборно състезание в Будва за пръв път в историята, като приключиха шампионата със седем победи, две равенства и нито една загуба.

По пътя си към трофея състезателките на треньора Арнаудов надиграха първите два отбора в ранглистата - Грузия и Азербайджан, както и някогашните шампионки от Полша и Франция.

" Мачът с Азербайджан беше доста сериозен, макар че вървеше добре за нас. Доста комплициран бе и дуелът с Полша в предпоследния кръг, тъй като той изобщо не потегли добре. Получихме две доста неприятни позиции бързо, само че по-късно успяхме да обърнем и да спечелим безапелационно. Последната партия на Гергана Пейчева (срещу Грузия) беше доста трагична, не знаехме какво ще стане и къде ще приключим, само че несъмнено всички бяхме доста щастливи, когато тя победи ", разяснява Арнаудов.

" Силите в шахмата са доста изравнени в международен мащаб и тимовете на Унгария и Швейцария, с които направихме равенства първоначално, напълно не са слаби. Но у нас нямаше терзание. Знаехме, че всичко това е обикновено, тъй като не може да се печели постоянно. Да, бяхме леко разочаровани, само че продължихме да играем. С всяка победа започваш да си вярваш повече и повече. Доближихме се водачите, започнахме да играем и на първа маса и девойките започнаха да се окуражават още повече ", продължи българският ментор.

" Ние имаме ужасно мощно потомство от шахматистки. Имаме още най-малко две изцяло равностойни състезателки в лицето на Габриела Антова, която взе участие на Олимпиадата предходната година, както и на Надя Тончева, която е девета в Европа за тази година. Те двете също имат място в тима, тъй че не се ангажирам да дам прогноза дали ще бъдем и следващата година в този състав на Шахматната Олимпиада в Будапеща. Миналия път бяхме на девето място и в този момент задачите ни ще бъдат по-високи. Дотогава обаче има още доста време. Радостен съм, че има такава голямо конкуренция. Още по-радващо е, че девойките резервират едни доста положителни връзки между тях и са сплотени и близки. Пътят в шаха на тези млади и умни девойки, които са единствено на по 20 години, в този момент стартира ", приключи Петър Арнаудов.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР