Старият път в провинция Юнгас, Боливия, е определян за най-опасния

...
Старият път в провинция Юнгас, Боливия, е определян за най-опасния
Коментари Харесай

В Боливия се намира най-опасният път в света

Старият път в провинция Юнгас, Боливия, е определян за най-опасния път в света. Участъкът е дълъг към 70 километра и свързва Коройка и Ла Пас. Наричат го пътят на гибелта, тъй като всяка година на това място живота си губят сред 100 и 200 души.

Различни са информациите кога е издигнат този път. Според някои източници – това се е случило още през 30-те години на 20 век, а пътят е построен от парагвайски пандизчии. Други източници настояват, че началото на пътя на гибелта идва надалеч по-късно – чак 70-те години на 20 век – издигнат е от американска строителна компания.

Пътят на гибелта се спуска от 4700 метра до 300 метра надморска височина – скатовете са извънредно стръмни, настилката е хлъзгава. Има толкоз тесни сектори, че на тях не могат да се разминат два автомобила, няма мантинели.

Освен всички компликации, на това място много постоянно валят и проливни дъждове, които от своя страна предизвикват свлачища. А асфалтът е съвсем необичайност – има подобен единствено на първите двадесет километра от целия път. През 1995 година е избран за „ най-опасният път “, пътят на гибелта е име, което този сектор е получил на по-късен стадий през 1999 година.

Тогава на този път умират осем израелски туристи, защото колата, в която са били, пропада в пропастта. Това обаче надалеч не е най-трагичният случай, който се е случил на това стръмно и рисково място.

 Пътят на Смъртта в Боливия

През далечната 1983 година, на 24 юли, в каньона пропада рейс, на който е имало повече 100 пасажери. Това е и годината, в която е имало най-вече починали на тази 70-километрова права – над 320 души. Твърди се, че преди да минат по този маршрут, локалните поданици постоянно се молят да съумеят да го преминат гладко.

И въпреки че има сходна популярност, този път е единственият, който свързва столицата на Боливия със северната ѝ част – употребата на тази 70 километрова права даже нараства, без значение от обстоятелствата известни за нея.

През 90-те години на 20 век пътят на гибелта се трансформира в огромна атракция за търсачите на рисковите чувства. Въпреки неприятната си популярност към 25 хиляди туристи посещават това място единствено и само да преминат през трасето.

От 2006 година са отпуснати пари за градежа на обходен маршрут – прекосяването през най-опасния път е преместено през нов маршрут.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР