Стана ясно колко пари е получило кралското семейство за последните

...
Стана ясно колко пари е получило кралското семейство за последните
Коментари Харесай

Как кралското семейство на Великобритания прави пари?

Стана ясно какъв брой пари е получило кралското семейство за последните дванадесет месеца. Въпреки това обаче кралското семейство не разчита само на държавните средства, с цел да подсигурява своето битие. Как се устоя британската корона и какъв брой коства тя на елементарния поданик?

Парите от данъкоплатците

За последната 1 година кралското семейство е получило близо 86.3 млн. паунда. За съпоставяне фамилията е получило същата сума за интервала 2021-2022 година.

Вече близо 10 години обаче текат ремонтни действия по Бъкингамския замък, които към този момент възлизат на стойност от към 369 млн. паунда. Добавяйки и всички разноски към възкачването на Чарлз III на престола, които възлизат на 107.5 млн. паунда. Това докара до изтеглянето на близо 20 млн. от запасите.

Какво съставлява Sovereign Grant?

Кралят и другите членове на фамилията имат правото да употребяват парите за разноски, свързани с техните официални отговорности.

Голяма част от парите отиват за поддръжка на парцелите и земите, както и за покриване на разноските по обслужващия личен състав.

Членовете на семейство са изпълнили близо 2700 публични визити в кралството и отвън него в границите на последната година.

Повече от 95 000 посетители са участвали на над 330 събития, проведени от короната.

Как се пресмятат средствата на Sovereign Grant?

Средствата се пресмятат на база част от облагите от цялото недвижимо имущество на короната. Той се ръководи без значение. Акциите са на стойност от към 16.5 милиарда паунда.

The Crown Estate единствено в Лондон има парцели за към 8 милиарда паунда. Сред притежанията на короната влиза и Regent Street, която е главната комерсиална улица в Уест Енд. Дружеството има съвсем половината от земята от бреговата линия на Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Важно е уточнението обаче, че кралят не се разполага с това имущество. Всъщност той съвсем не го има. Кралят не може да го продава или задържа някаква облага за себе си.

По традиция монархията взима 15% от облагите на The Crown Estate за последните две години. Приходите отиват към хазната, само че по-късно 15% се употребяват за Sovereign Grant.

През 2017 година обаче бе реализирано съглашение приходите да скочат до 25% за интервала до 2027 година. Причината за това е да бъде подкрепени финансово ремонтните действия по Бъкингамския замък.

През 2011 бе признат закон, с който, в случай че облагите паднат монархът към момента ще получава същата сума пари като през миналата година, само че държавното управление ще покрива разликата.

В бъдеще обаче се чака процентът, който се дава на кралското семейство, да спадне. В момента текат и разисквания за това предложение.

През последните 6 месеца обаче The Crown Estate е записало облаги от 1 милиарда паунда от шест нови офшорни въздушни ферми.

Новият крал към този момент няколко пъти подсказа, че ще желае повече пари да бъдат употребявани за " богатството на обществото “.

Как още печели короната?

Кралят печели пари и от така наречен Duchy of Lancaster, което се предава от монарх на монарх.

То покрива близо 18 000 хектара земя - от Ланкашир до Йоркшир, както и в централните елементи на Лондон. Всичко това се прави оценка на близо 654 млн. паунда и всяка година носи спомагателни 20 млн. на короната. 

Херцогът на Корнуол, който сега е принц Уилям, пък печели от от така наречен Duchy of Cornwall. Земите се правят оценка на стойност от към 1 милиарда паунда и всяка година носят към 24 млн. на короната.

Печалбите от херцогствата могат да употребени персонално от краля и принца. Те обаче нямат право на никакви постъпления от продажбата на парцелите в границите на ръководените земи. Всички средства би трябвало да бъдат реинвестирани.

Плащат ли налози монарсите?

Може би най-вълнуващият обществеността въпрос е обвързван с това дали монарсите заплащат налози. През 1992 кралица Елизабет II непринудено предлага да заплаща данъци върху парите, които печели. Крал Чарлз III сега прави същото.

Двете херцогства, които споменахме нагоре, са освободени от корпоративен налог, само че кралят и принцът доброволно заплащат за средствата, които генерират.

Те не заплащат налог върху финансовите облаги, тъй като не могат да се облагодетелстват от увеличението на активите на земите.

Представителите на фамилията заплащат налози за всяка една частна самодейност.

Кралят обаче е освободен от заплащането на такси върху наследството, което е получил след гибелта на Елизабет II.

Разходите на фамилията

Разбира се, тематиката за разноските на кралската фамилия не стопира да интригува елементарните хора. Много анализатори настояват, че всички разноски на короната надвишават средствата, които им биват отпуснати от страната.

Правителствените пари да вземем за пример не покриват разноските по защитата. Тя се покрива от полицията на метрополията.

За гибелта на Елизабет II са изхарчени 162 млн. паунда на държавната хазна.

Все още няма данни за разноските по коронацията, само че неофициалната информация демонстрира, че сумата варира сред 50 и 100 млн.

Изчисленията демонстрират, че годишните разноски на страната за кралското семейство, с включени разноски по защитата, възлизат на малко над 340 млн. паунда.

Какво печели страната от поддържането на фамилията?

Не е ясно тъкмо какъв брой доходи в хазната носи короната на Англия. Всеизвестен факт е обаче, че британското семейство притегля голям брой туристи от целия свят.

Въпреки това обаче съществува същински песимизъм в английското общество по отношение на изгодите, които носи короната. Причината за това е, че де факто огромна част от активите е в тяхното недвижимо имущество, което не може да продадено.

Източник: BBC
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР