Стана ясно, че до тази ситуация се е стигнало тъй

...
Стана ясно, че до тази ситуация се е стигнало тъй
Коментари Харесай

Заразата в „Иван Рилски“ тръгнала от пациент с отрицателен бърз тест


Стана ясно, че до тази обстановка се е стигнало защото пациент с левкемия, който е първичният източник на болестта, при започване на приемането му е дал два негативни бързи теста. Въпреки, че той е бил диагностициран и с пневмония още на 7 април, минават 10 дни преди да бъде тестван още веднъж. През този интервал не му е изработен и PCR тест, каквато е кардинално рекомендацията за всички лежащо заболели пациенти с пневмонии в лечебните заведения. Едва на 17 април след следващото му утежняване пациентът е тестван с бърз тест, който към този момент е позитивен и оттова обстановката се разплита.

От болничното заведение споделиха пред Медиапул, че преценката към оня миг е била такава въз основата на двата първи негативни теста и поради това е минал интервал от 10 дни без проучване. След този случай обаче болничното заведение е ревизирала протокола си за деяние. От през днешния ден към този момент разполага и със лична лаборатория за PCR диагностика и споделя, че ще тества всеки недоверчив пациент със признаци на Covid-19 и с PCR тест.

Какво споделят от болничното заведение:

Инфекцията е тръгнала от пациент с остра левкемия и вирусен хепатит, който е признат за лекуване в болничното заведение на 3 април. При постъпването му той е тестван с бърз тест за ковид, който е негативен. Болницата изследва всичките си новопостъпващи пациенти с бързи проби за ковид, прецизират от лечебното заведение. Първоначално пациентът е настанен в Клиниката по гастроентерология за преодоляване признаците на хепатита, след което е изместен в Отделението по хематология за лекуване на главното му заболяване.

На 7 април положението на пациента се утежнява. Установена е пневмония. Направен му е втори бърз тест за ковид, който още веднъж е негативен. Назначена е подобаваща антибиотична терапия.

Десет дни по-късно, на 17 април през нощта положението му се утежнява още. Вече е налице и дихателна непълнота. Направен му е трети тест, който този път се оказва позитивен. На идващия ден – 18 април управлението на клиниката взема решение да тества с PCR способ всички заболели и личния състав на отделението.

На 19 април след проучването с PCR още двама пациенти се оказват позитивни, както и част от медицинския личен състав. Всички пациенти, които са били в отделението в интервала 3-18 април са известени по телефона, че е допустимо да са били в контакт с болен от ковид. По този метод са открити и тримата хематологично заболели от Бургас с Covid-19, за които беше обявено по-рано на брифинга на оперативния щаб. Тези трима пациенти обаче не са включени в статистиката на болничното заведение като част от вътреболничната зараза, защото не знаят дали те действително са се заразили в болничното заведение. По-късно същия ден - 19 април - е проучен и пациент от клиниката по гастроентерология, който за малко е бил в една стая с хематологично болния. На идващия ден – 20 април и тестът на пациента от гастроентерологията се оказва позитивна. Това дава съображение на управлението на Клиниката по гастроентерология да се тестват с PCR способ всички заболели в отделението, както и целият медицински личен състав. От тестваните медици един е дал позитивна проба и незабавно е изпратен под домашна карантина за 28 дни.

Общо 12 индивида от личния състав на двете клиники, където е лежал пациентът с левкемията - 11 от хематологията и 1 от гастроентерологията - са дали позитивни проби за Covid-19. Всички те са асимптомни и са сложени под домашна карантина за 28 дни.

Това няма да наруши работата на Клиниката по хематология и онкология, където работят общо 70 медици. Очаква тя да възобнови работата си след приключването на карантината, най-вероятно в края на седмицата, споделиха от болничното заведение.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР