Стафордшър се намира в региона Уест Мидландс, Англия. През лятото

...
Стафордшър се намира в региона Уест Мидландс, Англия. През лятото
Коментари Харесай

Стафордширското съкровище

Стафордшър се намира в района Уест Мидландс, Англия. През лятото на 2009 година там беше намерено най-голямото до в този момент англо-саксонско богатство, което по-късно е оценено е на стойност към 3.300 млн. паунда.

Съкровището в действителност е намерено от Тери Хърбърт, който е археолог-любител, напълно инцидентно. 55-годишният Тери разкрил англо-саксонските злато във плантация, до момента в който е обикалял с железен детектор.

Тери Хърбърт намира украшения, за които се счита, че са от интервала сред 5 и 7 век, а общата стойност на съкровището се равнява на към 5.1 млн. щатски $ – в случай че този човек не счита себе си за късметлия, тогава кой?

Господин Хърбърт би трябвало да получи половината сума от парите, която в действителност ще му влезе в приложимост, защото той е незает. Докато обикалял с железен детектор, с цел да открие някакво изгубено украшение или различен железен предмет, той се натъква на 1 600 сребърни и златни англо-саксонски находки.

 Златни монети

Общата тежест на съкровището е към 8–5 кг златни и към 2.5 кг сребърни украшения. След разглеждане и проучване на археолози, се стига до заключението, че тези украшения са принадлежали в предишното на саксонски аристократ.

В съкровището са открити освен украшения – има още разнообразни съдове, оръжия, щитове, мечове и други Между предметите има и елементи от доспехи, които са принадлежали най-вероятно на държател.

Разбира се, точното местоположение не е упоменато, с цел да бъде непокътнато спокойствието и сигурността на мястото, както и на хората. Има разнообразни догатки като по-голямата част от публицистите, които проверяват, считат, че съкровището е намерено на границата на град Личфийлд (Южен Стафордшър).

Според организатор в лондонския исторически музей Лесли Уебстър, това богатство няма аналог в историята на британската археология. Историци са уверени, че направата на всички тези предмети е извънредно професионална и те безусловно са принадлежали на висшата по това време аристокрация.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР