Страните от Г-7 призоваха финансовия сектор да се подготви за

...
Страните от Г-7 призоваха финансовия сектор да се подготви за
Коментари Харесай

Квантови предизвикателства: Как ще се промени финансовата сигурност през следващите 10 години

Страните от Г-7 приканиха финансовия бранш да се приготви за рисковете, свързани с квантовите технологии...

Емил Василев 12:53 | 26.09.2024 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 11:07 | 24.09.2024

Научен пробив: CO₂ се трансформира в мощен антиоксидант за битка със стареенето

ТелефониМетоди Дамянов - 17:17 | 24.09.2024

Зловреден програмен продукт бил конфигуриран на над 11 000 000 Android устройства

ТелефониЕмил Василев - 17:02 | 24.09.2024

Новият стандарт на Европейски Съюз за зареждане заплашва пазара на телефони втора ръка за милиарди евро

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Експертната група по киберсигурност на Г-7 (CEG) прикани финансовите организации да извърнат внимание на заканите и опциите на квантовите калкулации в подтекста на финансовата система. Експертите приканват държавните управления да следят развиването на технологията, да открият съдействие сред обществени и частни организации и да стартират да се приготвят за рисковете, които могат да зародят от потреблението на квантови компютри.

Появата на квантови компютри, които могат да подкопаят съществуващите способи за криптиране е все по-вероятна през идващото десетилетие.

Ето за какво на финансовите организации се предлага да подхващат стъпки за оценка и понижаване на рисковете, свързани с квантовите технологии. На първо място:

Да се проучат опциите и заканите, свързани с квантовите калкулации и да се разработят тактики за понижаване на рисковете. Това включва работа с снабдители на технологии и специалисти по киберсигурност, с цел да се схванат евентуалните закани и вероятните решения. Да се извърши оценка на оценка на риска от квантовите калкулации в подтекста на организацията, като се дефинират значимостта на казуса и областите, върху които би трябвало да се концентрира вниманието. Да се създаде проект за ръководство на рисковете, свързани с квантовите технологии, в това число надзор на потреблението на криптографията и подмяна на уязвимите технологии с квантово устойчиви.

Страните от Г-7 предизвикват финансовите организации и регулаторните органи да се ангажират интензивно с повишение на осведомеността и обезпечаване на подготвеност за прекосяване към квантово устойчиви технологии. CEG ще продължи да работи по този въпрос, като поддържа разговор сред обществения и частния бранш за съгласуване на дейностите и продан на опит.

Квантовите компютри имат способността да вземат решение проблеми, които стандартните компютри не могат.

Във финансовия бранш такива компютри могат да усъвършенстват процесите на пазарна търговия, вложение и ръководство на риска, както и да подобрят успеваемостта на транзакциите и обработката на заплащанията. От друга страна, потреблението на квантовите технологии основава и евентуални закани. Престъпни групи могат да разработят нови способи за потребление на технологията, с цел да компрометират данните и системите на финансовите организации.

Криптирането е в основата на отбраната на цифровите връзки и ИТ системите. Появата на квантовите компютри обаче може да заплаши някои типове криптографски техники, откривайки опция за нападателите да декриптират чувствителни данни.

Вече има съмнения, че киберпрестъпниците биха могли да събират криптирани данни, с цел да ги декриптират в бъдеще, когато квантовите технологии станат по-достъпни и мощни. Това съставлява опасност за целостта на информацията и може да засегне репутацията на организациите и поверителността на данните на клиентите.

За да се противодейства на рисковете, свързани с квантовите компютри интензивно се работи по създаването на постквантова криптография (PQC) – способи за криптиране, които са устойчиви на офанзиви с квантови компютри. Международните и националните организации към този момент правят забележителна активност в тази област. Например Националният институт по стандартизация и технологии на Съединени американски щати (NIST) утвърди нови стандарти за квантово устойчиви логаритми.

Групата за киберсигурност на Г-7 беше основана през 2015 гoдина и създава киберполитики за Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединени американски щати. През последните години финансовите регулатори в тези страни също издадоха предизвестия и препоръки, свързани с квантовите калкулации.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР