Сривът на капиталовите пазари изтри над 9 трилиона долара от

...
Сривът на капиталовите пазари изтри над 9 трилиона долара от
Коментари Харесай

Спадът на борсовите индекси изтри $9 трлн. от богатството на американците

Сривът на финансовите пазари изтри над 9 трилиона $ от благосъстоянието на семействата в Съединени американски щати, оказвайки напън върху фамилните салда и разноски, написа CNBC.

Портфейлите на американците в корпоративни акции и взаимни фондове паднаха до 33 трилиона $ в края на второто тримесечие на тази година, което е спад по отношение на регистрираните 42 трилиона $ при започване на годината, по данни на Федералния запас. Тъй като главните пазарни показатели падат още повече от началото на юли и пазарът на облигации понесе спомагателни загуби, актуалните загуби на благосъстояние от финансовите пазари могат да доближат общ размер сред 9.5 трилиона и 10 трилиона $.

Икономистите настояват, че спадовете на тържищата скоро могат да стартират да се отразяват и на действителната стопанска система, като влошат фамилните бюджети на американците. По всяка възможност те ще навредят на потреблението, заемите и вложенията.

Според Марк Занди, основен икономист на Moody’s Analytics, загубите могат да понижат растежа на действителния БВП с близо 0.2 процентни пункта през идната година.

„ Загубата на благосъстояние от акции, понесена досега, ще бъде дребна, само че значима спънка за потребителските разноски и икономическия напредък през идващите месеци “, разяснява Занди пред CNBC.

По-заможните американци понасят най-големи загуби, защото имат голям дял от акциите. Най-богатите 10% са изгубили над 8 трилиона $ благосъстояние на фондовия пазар тази година, което съставлява 22% спад в общия им портфейл от скъпи бумаги, съгласно Федералния запас. Най-заможните 1% пък са изгубили над 5 трилиона $ на фондовия пазар. За съпоставяне, 50-те % от долната половина са изгубили към 70 милиарда $ благосъстояние.

Загубите бележат голям и неочакван поврат за акционерите, които се радваха на рекордно основаване на благосъстояние вследствие на внезапно възходящите акции след пандемията. От пазарните дъна през 2020 година до пика в края на 2021 година финансовото благосъстояние на Америка съвсем се удвои - от 22 трилиона на 42 трилиона $. По-голямата част от него отиде точно при най-богатите, като тези от първите 10% имат 89% от самостоятелно притежаваните акции, съгласно Федералния запас.

Но защото най-заможните американци понасят множеството загуби, неравенството леко понижава тази година. Топ 1% имат 31% от благосъстоянието на семействата в страната в края на второто тримесечие, което е спад от 32.3% при започване на годината. Делът на благосъстоянието на най-богатите 10% спада от 69% на 68%.

Въпреки че американските домакинстна натрупаха благосъстояние и от възходящите цени на жилищата, облагите им бяха обезвредени от загубите на фондовия пазар. Жилищното благосъстояние на Америка се е нараснало с 3 трилиона $ през първата половина на годината до 41 трилиона $. Печалбата е единствено към една трета от изгубената сума на фондовия пазар. И също така, с възходящите лихви по ипотечните заеми, цените на жилищата започнаха да понижават или да забавят темповете си на напредък в доста райони на страната.

Спадът в благосъстоянието от притeжание на акции надалеч надвишава записаните загуби в размер на 6 трилиона $ при започване на пандемията през 2020 година

Големият въпрос е до каква степен този спад ще повлияе на потребителските разноски. Засега има малко признаци, че заможните консуматори са понижили потреблението си. И въпреки всичко някои споделят, че така наречен „ резултат на негативния растеж на благосъстоянието “ (теорията, че намаляването на благосъстоянието води до понижаване на разходите) скоро може да стартира да се демонстрира, изключително в случай че спадовете на пазара продължат.

Марк Занди е на мнение, че изгубеното благосъстояние от акции в Съединени американски щати може да понижи потребителските разноски с 54 милиарда $ през идната година. И въпреки всичко той прибавя, че резултатът на негативния растеж на благосъстоянието е по-малък от този в предишното, защото богатите имат доста огромен дял от акциите и имат обилни непотребни спестявания, насъбрани по време на пандемията.

„ Тъй като запасът им за спестявания е толкоз огромен, те няма да се усещат толкоз принудени да икономисват повече, поради спада на благосъстоянието им от акции “, споделя още той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР