Срещу социалната мрежа Фейсбук е подаден в централната избирателна комисия

...
Срещу социалната мрежа Фейсбук е подаден в централната избирателна комисия
Коментари Харесай

Нет инфо с жалба срещу Фейсбук заради политическа реклама

Срещу обществената мрежа " Facebook " е подаден в централната изборна комисия (ЦИК) поради неспазване на условия на Изборния кодекс по време на локалните избори тази есен. Той е подаден от българското сдружение " Нет инфо " АД, в което " Нова тв " на братята Кирил и Георги Домусчиеви държи дял от 70%.

Според " Нет инфо ": обществената мрежа е нарушила българския избирателен закон, тъй като може и да е разгласила договорите си за политическа реклама, само че не ги е изпратила до Сметната палата и ЦИК, каквото обвързване имат медиите. Според изборния закон обаче това би трябвало да се прави единствено от медиите, а не от обществените мрежи каквато е " Facebook ".

От " Нет инфо " упорстват " Facebook " да се смята за снабдител на медийна услуга и да съблюдава изборното законодателство. По думите им обществената мрежа имала " двояка природа ".

Според жалбоподателите обществената мрежа освен е извлякла “недобросъвестно конкурентно преимущество пред останалите задължени по ИК субекти, само че е и осъществила съществено нарушаване на изборните правила и по този метод е била в положение да повлияе на изборните резултати “.

В поддръжка на тезата си българската компания показва, че " Facebook " е осъществила доход за 2019 година от българска политическа изборна реклама в размер на 834 247 лева А " тази голяма сума е несъизмерима с приходите от политическа реклама на която и да било българска електронна медия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР