Сред най-важните продукти на трапезата за Великденските празници, разбира се,

...
Сред най-важните продукти на трапезата за Великденските празници, разбира се,
Коментари Харесай

Бърз трик, с който да разберем дали яйцата са пресни

Сред най-важните артикули на трапезата за Великденските празници, несъмнено, са яйцата. Как обаче да сме сигурни, че домашните яйца, които сме купили от пазара, както и тези от магазина, чийто посочен период на валидност е „ на ръба “, са пресни?

Достатъчно е да приложите в деяние този бърз и елементарен трик, с който да ревизирате свежестта им:

Поставете суровото яйце в съд със студена вода. След това вижте какво състояние ще заеме то.



Признак, че яйцето е доста прясно, е, в случай че то заеме хоризонтална позиция на дъното.

Ако яйцето застане под ъгъл или стои уравновесено над дъното, това значи, че яйцето не е напълно прясно, само че към момента може да се употребява. Такива яйца би трябвало да бъдат твърдо сварени.

Ако яйцето изплува нагоре, никога не го консумирайте. Това е безапелационен знак, че то е развалено!

Обяснението е, че с времето влагата в протеина последователно се изпарява през микропорите на обвивката и се заменя с въздух. Колкото по-дълго е съхранявано яйцето, толкоз повече въздух има в него и толкоз по-високо се издига във водата.

Няколко скъпи съвета по какъв начин да съхранявате яйцата:

На първо място, дръжте яйцата на студено. Бактерията на салмонелата се развъжда бързо на стайна температура. Така че, когато купувате огромни количества яйца, убедете се, че ги купувате от място, където са съхранявани на студено. Когато занесете яйцата у дома, незабавно ги приберете в хладилника.

Не слагайте яйцата на вратата на хладилника. Много хладилници имат особено място за яйца на вратата си. Но знаете ли, че съгласно проучване, това не е най-хубавото място, нито най-хубавия метод за съхранението им. Препоръчва се яйцата да се съхраняват в картонената опаковка, в която сте ги купили, на най-студеното място в хладилника.



Препоръчва се суровите яйца да се употребяват в период до 3 седмици след датата на “производството” им, а варените - не по-късно от 4 дни, откакто са били сварени.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР