Сред звездната плеяда на кралския британски двор има една принцеса,

...
Сред звездната плеяда на кралския британски двор има една принцеса,
Коментари Харесай

Принцеса Ан на 73 – дъщерята на кралица Елизабет Втора, която избра да остане в сянка

Сред звездната плеяда на кралския английски двор има една принцеса, за чийто живот се приказва минимум. Тя е Ан Елизабет Алис Луиз Уиндзор. Отраснала в компанията на трима братя, сходно на Андрю и Едуард, името ѝ рядко се появява по заглавията на списания, вестници и уеб сайтове.

Ан е единствената щерка и второто дете (след принц Чарлз) на кралица Елизабет Втора и принц Филип. Принцесата, която избра да остане надалеч от светлините на прожекторите, в сянката на фамозните си майка и брат. Принцесата, която през днешния ден навършва 73. 



Въпреки това, като всяка една кралска персона, и принцеса Ан няма по какъв начин да избегне отговорностите, които идват с купата ѝ. Тя има доста обществени задължения.

Състезателна кариера



Голямата пристрастеност на принцесата е ездата. Още от млади години Ан се качва на коня, с цел да се трансформира в един от най-успешните състезатели по конна езда. Любовта ѝ към този хубав и благороден спорт ѝ носи куп трофеи. Едва 21-годишна тя печели 3-дневно съревнование по конна езда. Тогава от BBC е определена за персона на годината в категория " Спорт " за 1971 г. В продължение на повече от 5 години се състезава за Англия, като печели сребърен орден както в самостоятелни, по този начин и в отборни дисциплини по време на Европейското състезание през 1975 година в Германия. След това през 1976 година взе участие и в Олимпийските игри в Монреал като част от националния тим на Англия.

Отдадена на щедрост

По думите на близки и другари Ан е извънредно отзивчив, добродушен и земен човек. Готова е да протегне ръка на всеки в потребност, без да го обявява. През 1986 година поема поста президент на Международната федерация по конен спорт и е ръководител на Асоциацията по езда за хора с увреждания. Наред с това Ан е и член на Международния олимпийски комитет, посвещавайки времето и вниманието си на редица обществени действия.



Днес, въпреки и от дълго време прекратила спортната си активност, принцеса Ан е избрала да живее още веднъж покрай обичаните си коне и природата, без която, както самата тя постоянно твърди, не може да живее. Продължава да заобикаля светските събития, а животът в замък я потиска.

Личен живот и бракове

Принцеса Ан минава два пъти под венчилото. Първият ѝ брак е с Марк Филипс - неин съотборник и капитан на националния тим по конна езда (продължил от 1973 до 1992 година), а вторият – с Тимъти Лорънс - пълководец на Кралския флот, с който живее и до през днешния ден. Има две деца от първия си брачен партньор – Питър и Зара.



Зара Филипс

Инцидентът, който прекатурва ориста на принцесата

Причина принцеса Ан да остане в периферията на кралската история е случай през 1974 година Тогава над нея е осъществен несполучлив опит за похищение, по време на който нейният персонален телохранител е прострелян смъртоносно. Това е и повода дъщерята на кралица Елизабет II да се отдръпна от светските изяви и да взе участие само в такива, които са ѝ по обвързване.



Принцеса Ан, 1973 година

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР