Сравняването на собствените доходи с тези на приятели и колеги

...
Сравняването на собствените доходи с тези на приятели и колеги
Коментари Харесай

Чуждите доходи правят хората нещастни

Сравняването на личните приходи с тези на другари и сътрудници носи на хората единствено злощастие, настояват европейски психолози. Според техните разбори три четвърти от европейците гледат в непознатата паничка.

Колкото е по-беден човек, толкоз е по-склонен да се интересува от това какъв брой печелят другите хора. В проучването били включени над 19 хиляди души от 24 европейски страни. Според множеството от тях е добре да се знае какъв брой печелят приятелите и сътрудниците ти.

Колкото е по-важно за човек това съпоставяне, толкоз по-ниско равнище на самокритика има, както и по-ниска степен на задоволство от живота. Такива хора са склонни да изпадат в депресивни положения.

Няма разлика сред половете в това отношение – мъжете и дамите в равна степен имат предпочитание да надникнат в портмонето на другия. Жителите на по-бедните страни съпоставят приходите си с тези на познати и другари доста по-често, в сравнение с жителите на богатите страни.

Хората с положително финансово състояние се интересуват от непознатите приходи доста по-рядко от тези, които са зле финансово, настояват откривателите. Досега учените са считали, че богаташите са тези, които съпоставят приходите си с тези на другите хора.

 Чуждите приходи вършат хората нещастни

Но е тъкмо противоположното – вместо да се чудят по какъв начин да свържат двата края, бедняците избират да проучват непознатите облаги. Съпоставянето на приходите си с тези на сътрудниците провокира у хората възприятие за осъществена неправда по отношение на тях.

Освен това сходно държание създава у тях загуба на вяра за повишение на заплатата. Но най-разрушително върху душeвността на индивида работи съпоставянето с някогашните съученици, състуденти и другари.

Тогава хората си споделят, че са имали еднакъв старт, а откакто другите са съумели, значи тези, които не са, нямат нужната подготвеност, настояват учените. Те непрекъснато се усещат ощетени от ориста.

Според тях при малко шанс, който очевидно не са имали, са могли да реализират даже повече от забогателите си другари и някогашни съученици. По думите на специалистите хората, които непрекъснато се съпоставят с други, усещат нерешителност в качествата си.

Учените поучават в никакъв случай да не се съпоставяме с другите, а да се стремим да реализираме повече от това, което имаме за момента. По този метод можем да си създадем положителен тласък за реализиране на избрани цели.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР