Сръбският президент Александър Вучич заяви пред германския всекидневник Handelsblatt, че

...
Сръбският президент Александър Вучич заяви пред германския всекидневник Handelsblatt, че
Коментари Харесай

Вучич: Няма друга алтернатива за Сърбия освен...

Сръбският президент Александър Вучич съобщи пред немския ежедневник Handelsblatt, че Европейският съюз е най-важният приоритет за Сърбия и че не може да оцелее без него, оповестява N1.

" Ще кажа това мощно и ясно: няма опция на Европейския съюз за Сърбия. Искаме да станем пълновръстен член. Ние сме свързани от историята, общата просвета и страните-членки на Европейски Съюз са най-важните ни сътрудници ", сподели той в изявлението.

Според Вучич Европейски Съюз е и остава цел на Сърбия. " Най-големите ни вложители са от Европейски Съюз, 67 % от търговията ни е с Европейски Съюз и още 17 % е със страните от района, които са на път към Европейски Съюз - Босна и Херцеговина, Северна Македония и други. Не бихме могли да оцелеем без Европейски Съюз ", сподели той.

На въпрос какво ще се случи, в случай че Сърбия бъде принудена да избира сред Китай и Европейски Съюз, той сподели, че изборът към този момент е изработен. " Китай е значим сътрудник... получихме положителни оферти от Китай за нашите планове за развиване. Публикувахме търг за медна мина в Източна Сърбия и шест месеца по-късно нито една европейска компания не направи оферта, тъй че китайците да поемат ", изясни Вучич.

" Имаме доста какво да научим от Запада, само че наваксваме. Сръбската стопанска система набъбна с 52% за осем години и половина. Това значи, че можем да бъдем мощна страна членка на Европейски Съюз ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР