Спряха незаконен добив на инертни материали в защитена зона по

...
Спряха незаконен добив на инертни материали в защитена зона по
Коментари Харесай

Спряха незаконен добив на инертни материали в защитена зона по р. Дунав

Спряха противозаконен рандеман на инертни материали в предпазена зона по р. Дунав
Незаконен рандеман на инертни материали от предпазена зона спря Регионалната ревизия по околна среда и води във Велико Търново. Проблемът касае остров Вардим край Свищов.

Екоинспекторите са се задействали, откакто са получили голям брой сигнали от поданици на обитаемото място и цивилен сдружения, като първият е бил през февруари.

Към момента има наложена насилствена административна мярка – прекъсване на активността, а нарушителят Едноличен търговец „ КАЛИ 89 – РУМЕН РОМАНОВ “ – Велико Търново е санкциониран.
На 12 март е осъществена инспекция на място от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново
и БДДР – Плевен, при която е установено, че в коритото на река Дунав, сред село Вардим и

остров Голям Вардим, се организира изземване на наносни отложения/добив на инертни материали от речното дъно.

Съоръженията са ситуирани на доста разстояние от избрания сектор, за който от

Изпълнителна организация „ Поддържане и изследване на река Дунав “ – Русе е издадено позволение за

прилагане на лекомислен воден обект за изземване на наносни отсрочения, с титуляр Едноличен търговец „ КАЛИ 89 – РУМЕН РОМАНОВ “ – в сектор от км 541,000 до км 540,300.
Определеният сектор в разрешителното се намира отвън границите на предпазената зона,
след островите Голям и Малък Вардим и е бил предмет на осъвместена процедура по обмисляне на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимостта със предпазени зони (ОС) за капиталово предложение „ Ползване на воден обект за изземане на наносни отсрочения с плаващи средства от обновения ресурс на р. Дунав в сектор от км 541,000 до км 540,300 “, завършила с Решение №ВТ-45-ПР/2017 година на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда.
За речния сектор, където е установено изземването на наносни отсрочения
по време на инспекцията, в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново не е постъпвало съобщение за капиталово предложение, надлежно не е осъществявано съгласуване/одобрение на действия, след осъществяване на използваните законово изискуеми процедури по оценка на въздействието върху околната среда и/или оценка за съгласуемост. В допълнение, този сектор попада напълно в предпазена зона – BG0002018 Остров Вардим за запазване на местообитания и птици, оповестена със заповед на министъра на околната среда и водите.
На 10 април от специалисти на инспекцията е осъществена инспекция на място
за следващ надзор по осъществяването на насилствената административна мярка и постъпили нови сигнали. Констатирано е, че изземването на наносни отсрочения в рамките на предпазената зона е прекратено. При инспекция на 15 април е открито, че насилствената мярка се съблюдава. На 26 април не е установено изземване на наносни отсрочения в рамките на предпазената зона. Работи се в сектора с настоящо позволение.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР