Спрете. Дишайте. Слушайте 1. Осъзнато потребление Бъдете внимателни с това, с

...
Спрете. Дишайте. Слушайте
1. Осъзнато потребление Бъдете внимателни с това, с
Коментари Харесай

Шестте принципи на Будизма за всеки ден, способни мигновено да променят живота ви!

Спрете. Дишайте. Слушайте

1. Осъзнато ползване

Бъдете деликатни с това, с което храните тялото си и признателни за полезността на здравословната храна.
Претеглете плюсовете и минусите деликатно, преди да закупите каквито и да било материални богатства.

Запитайте се дали в действителност имате потребност от тях или това е ваше мимолетно предпочитание. Направете няколко дълбоки вдишвания и вижте дали това ви оказва помощ да се успокоите.

Обърнете внимание  каква информация обработва вашият мозък.

Допринася ли тя за натрупването на нови познания и развиване? Или пък е цялостна с отвличащи фактори и метод да се избяга от действителността? Или ви пречи да осъзнавате сегашното?

2. Спрете. Дишайте. Слушайте

Внимателно следете какво казвате. Ако би трябвало да говорите пред доста хора или да вземете интензивно присъединяване в диалог, първо поемете мирис и помислете какво ще донесе речта ви на феновете: щета или обич?

Поемете надълбоко мирис преди да влезете вкъщи, офиса или вратата на учебното заведение. Първо би трябвало да се запознаете с настоящото положение на нещата и чак тогава да разберете дали ви устройва. Това ще  бъде доста по-продуктивно в сравнение с просто да избягате или да не ходите тук-там и обстановки, които ви предизвикват дискомфорт или стрес.

Слушайте хората към вас. Ако приказваме с някого и слушаме това, което споделят, това може да инициира взаимна благосклонност, схващане и приемливост.

3. Бъдете признателни

Обърнете внимание на това, което към този момент имате. Постоянното изложение на признателност води до по-голямо задоволство от живота и осъзнаването, че вашият живот е освен това от елементарната история на един човек.

Бъдете също по този начин еднообразно признателни както за опциите, които се откриват пред вас, по този начин и за тестванията, които ви сервира ориста. Такъв метод не е отказване на житейските компликации. Ние всички живеем в сложни времена и безспорно към този момент сте се сблъсквали с проблеми, неустановеност и разочарования.

Защото това схващане, което минава през благодарност, ви освобождава от комплициране и зацикляне на позитивните и отрицателните аспекти на живота, позволявайки ви просто да се наслаждавате на всеки момент от него.

Носете наслада на света и не споделяйте неприятните си страсти с него. Научете се да се наслаждавате на триумфа и шанса на другите хора и самите вие ще бъдете щастливи. А това е най-хубавото лекарство срещу злоба.

4. Бъди положителни и състрадателни

Търсете тези, които се нуждаят от помощ  и я оказвайте, като безкористно се пробвате да облекчите страданията на другите.

Винаги отчитайте непознатата позиция и наблюдавайте държанието си. Ако ви е мъчно да съчувствате и търпеливо да изслушате човек до края, това сигурно е по този начин тъй като не можете да спрете  и  да се вслушате даже във вика на личното си сърце.

Работете за мир както външно, по този начин и вътре в себе си. Каквото и да се почувствали, за това има причина. Няма значение дали сте наясно с тази причина или не, само че това изобщо не пречи да приемете своите усеща.

5. Бъдете мъдри

Култивирайте в себе си деликатен към всичко разум (с други думи, любопитство). Знанията оказват помощ по-добре да решавате вашите проблеми и да давате ефикасни препоръки на другите. Превръщайки се в мъдрост, те в последна сметка вършат човек благополучен.

Бъдете открити към всичко, което се появява в живота ви. Разумът може да се концентрира върху разнообразни неща: минало, настояще, бъдеще, нереални понятия, разбор на казуса и така нататък Всяка наша мисъл играе своята значима роля.

Опитайте се да извършите тека, че осъзнаването на настоящия миг да стане ваш приоритет. Развивайте качествата си да усещате близките звуци, пейзажи, физически чувства, мисли и страсти.

6. Приемете нуждата от непрекъсната смяна

Непостоянството и измененията са неразделна част от човешкия живот. Всъщност е действително единствено сегашното, вследствие на нашето минало и всички предходни наши дейности. Поради своето незнание простите мозъци ги трансформират в част от действителния свят, макар че в реалност те не са такива.

esotericblog

Човекът на дзен будизма не е обвързван с нищо и не отхвърля нищо. Той е облак, който се движи на всички места, където изиска

 

Истината за Дзен живее във всеки един от нас. Просто би трябвало да погледнете вътре и да я намерите там, без да прибягвате до външна помощ. Практиката на Дзен стопира всяка…

Цялата публикация


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР