Според учените една от проявите на постковиден синдром при мъжете

...
Според учените една от проявите на постковиден синдром при мъжете
Коментари Харесай

Опасните последствия за мъжете след прекаран COVID-19

Според учените една от деянията на постковиден синдром при мъжете е разстройството на потентността. Авторите на неотдавна оповестена обзорна публикация описват в детайли какви физиологически и психически фактори въздействат на нарушаването на еректилната функционалност. Именно тя се счита за повсеместен здравословен индикатор при мъжете, преболедували COVID-19.
Постковидна уязвимост
Лекарите са забелязали: при някои мъже, които преди не са се оплаквали от проблеми с потентността, след COVID-19 се развива еректилна дисфункция. За да схванат къде е повода, италиански учени взаимно с техни сътрудници от Китай, Дания и Виетнам публикации на тази тематика, оповестени и индексирани в базите данни на Scopus, PubMed и Гугъл Scholar от началото на 2020-а до юли 2021 година.
Учени: Вейпърите два пъти по-често страдат от импотентност
Вейпърите са два пъти по-склонни да се оплакват от проблеми в леглото, в сравнение с тези, които не пушат, откриха откриватели от Нюйо...

Авторите са стигнали до извода, че разстройствата на потентността при COVID-19 са свързани с цялостен комплекс от физиологични и психични фактори. Специалистите считат, че на практика всяко провокирано от ковид респираторно, неврологично, сърдечносъдово или ендокринно затруднение може да повлияе отрицателно на мъжкото полово здраве.

Например знае се, че при дефицит на О2 еректилната функционалност се снижава, а при доста пациенти, преболедували КОВИД, три месеца след оздравяването към момента има. Кислородната непълнота снижава производството на азотен оксид, нужен за увеличението на размера и втвърдяването на половия член.

Освен това SARS-CoV-2 взаимодейства с ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) и поразява клетките – по-конкретно ендотелните, които покриват вътрешната повърхнина на кръвоносните и лимфните съдове. Поради увреждане на лигавицата кръвта престава обикновено да постъпва в тъканите.

Американски учени от Медицинската школа Милър към Университета в Маями, че коронавирусът се популяризира в ендотелните кафези на мъжкия сексуален член. Това се отразява отрицателно на кръвоснабдяването на пениса и надлежно на еректилната функционалност - тя директно зависи от целостта на ендотела.
Откриха мощно оръжие против еректилната дисфункция
Редовният банкет на аспирин покачва мъжката потенция. До този извод са стигнали учени от турския университет Медпол, написа сп. Renal and...

Дълготрайните ендокринни нарушавания при пациенти с COVID-19 са по-слабо изучени спрямо белодробните или сърдечносъдовите. Въпреки това има доказателства, че ACE2 се експресира в β-клетките на панкреаса и клетките на тестисите. Учените от школата Милър означават: от време на време коронавирусът прониква в тъканта на тестисите, което може да повлияе на мъжката фертилност като цяло. са разкрили, че при дълготрайно протичане на КОВИД спада равнището на тестостерона - хормона, виновен за половата интензивност при мъжете.

Различните фактори се укрепват взаимно. са открили, че пациентите с по-тежки форми на съдови провали, в това число остра тромбоза и белодробна емболия, постоянно развиват сериозна ендотелна дисфункция. А нарушаването на работата на задстомашната жлеза води до обостряне на диабета - както от първи, по този начин и от втори вид. Свързаните с това ендокринни и метаболитни промени могат да доведат до дълготрайни проблеми с ерекцията, считат създателите на обзора.
Не единствено физиология
В допълнение към чисто физиологичните, учените показват и няколко косвени аргументи. На първо място това са страничните резултати на медикаментите. А също стрес заради хоспитализация и социално-икономически фактори като насилствена изолираност, боязън от уволняване и финансови усложнения.

Някои медикаменти за лекуване на нескончаем КОВИД, като бета-блокери и диуретици, нарушават еректилната функционалност. А ограничаващите ограничения водят до депресивно положение на мозъка и тревога. Мнозина са изгубили работата си по време на пандемията. Тези, които са минали на отдалечена работа, са се сблъскали със затънал метод на живот, нарушаване на нормалния метод на живот, внезапно понижаване на общуването и меланхолия. Според учените това неизбежно се отразява на половото здраве на мъжете.
Парадокс - мъж, който желае да е като Аполон, рискува потентността си
Учените откриха постепенен абсурд, при който мъжете повреждат способността си да имат деца поради напъните си да наподобяват по-привлек...

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР