Според The Economist Гърция е най-добре представящата се икономика през

...
Според The Economist Гърция е най-добре представящата се икономика през
Коментари Харесай

Ето коя икономика бе обявена за “държава на годината”

Според The Economist Гърция е най-добре представящата се стопанска система през 2023 година, като показва поредни години на впечатляващ напредък.

Класацията, която проучва разнообразни индикатори като инфлация, Брутният вътрешен продукт, претовареност и показване на фондовия пазар в 35 международни, най-вече богати страни, акцентира забележителния прогрес на Гърция. Страната реализира растеж на Брутният вътрешен продукт от 1.2% и означи забележителен скок на борсовата си стойност с 43.8% от 2022 година до 2023 година

Пропазарните промени на държавното управление получиха похвали, което докара до възобновяване на доверието на вложителите в гръцките сдружения.

Освен това Гърция чака да получи над €55 милиарда от структурните и възстановителните фондове на Европейски Съюз до 2027 година, което се чака да способства доста за годишния напредък. Прогнозите сочат доста нарастване на вложенията с 15.1% за 2024 година, което е повече от два пъти повече от миналогодишните стойности.

Въпреки че Гърция е на възходяща траектория, тя към момента е в развой на възобновяване на икономическата си мощност от началото на 2010 година Въпреки това Международният валутен фонд (МВФ) призна основни усъвършенствания, като уточни разширение на действителния Брутният вътрешен продукт над равнищата отпреди пандемията и устойчива банкова система с подобряващи се салда. МВФ похвали напъните на страната за цифровизация, стартирани по време на пандемията, които доста са запазили продуктивността и работното време по време на рецесията.

За разлика от тях други европейски страни бяха изправени пред провокации. Унгария се бореше с 11% годишна съществена инфлация, а Финландия, мощно подвластна от съветските енергийни доставки, срещна компликации. Франция, Германия и Испания също се сблъскаха с неповторими проблеми, като в Испания се наблюдаваше трайна наклонност към повишаване на инфлацията.

Въпреки че единствено в няколко страни се наблюдаваше спад на Брутният вътрешен продукт, Ирландия регистрира забележителен спад от 4.1% (макар и евентуално повлиян от проблеми с измерването). И Англия, и Германия се показаха по-слабо от предстоящото.

Германия се сблъска с последствията от шока в цените на силата и засилената конкуренция от страна на китайския импорт на коли. Същевременно Англия продължи да се ориентира в последствията от Брекзит, като множеството икономисти предвиждат въздържан стопански напредък през идващите години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР