Значителното намаление на притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа

...
Значителното намаление на притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа
Коментари Харесай

БРИКС: Китай са разпродали $74 милиарда в американски ценни книжа за една година

Значителното понижение на притежаваните от Китай американски държавни скъпи бумаги през последната година, възлизащо на повече от $74 милиарда, отразява значима смяна в световната икономическа динамичност.

Намалените китайски притежания, спаднали от $849 милиарда на $775 милиарда сред второто тримесечие на 2023 година и второто тримесечие на 2024 година, означават най-ниското ниво от 2009 година насам. Тази наклонност подхожда на изказванията на съветския външен министър Сергей Лавров, който акцентира намаляващата взаимозависимост от щатския $ в двустранната търговия сред Русия и Китай.

Твърдението на Лавров, че Русия и Китай доста са понижили потреблението на $ във взаимната си търговия, акцентира по-широкото отдалечаване от зависимостта от $. Тъй като над 90% от разплащанията сред Русия и Китай към този момент се правят в съответните им национални валути, двете страни интензивно диверсифицират финансовите си транзакции макар съпротивата на западните страни.

Коментарите на Лавров също по този начин хвърлят светлина върху възходящото икономическо съдействие сред страните от Общността на самостоятелните страни (ОНД), която обгръща страните от някогашния Съветски съюз. Въпреки натиска от страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз да се въздържат от съдействие с Русия и Беларус, комерсиалните потоци в района на Оперативно-наблюдателно дело се разшириха, надхвърляйки $100 милиарда, демонстрирайки резистентност против външните наказания.

Както съобщи Лавров, тези събития са сигнал за постепенна, само че неизбежна смяна в преобладаващата роля на $ в международните финансови системи. Непрекъснатите старания на Русия, Китай и други страни да укрепват икономическите връзки отвън обичайна рамка, следена от щатския $, допускат пренастройване на интернационалните стопански връзки през идващите години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР