Според резултатите на ново проучване консумацията на алкохол е свързана

...
Според резултатите на ново проучване консумацията на алкохол е свързана
Коментари Харесай

Онколози предупреждават за вредата от алкохола


Според резултатите на ново изследване потреблението на алкохол е обвързвана с нараснал риск от рак на устната празнина, гласните връзки, гърлото, хранопровода , черния дроб, колоректален рак и при дамите – рак на гърдата.

От доста време се подозира за съществуването на връзка сред алкохола и раковите болести, а от известно време алкохолната консумация към този момент влиза измежду рисковите фактори за развиване на неопластично заболяване. До в този момент обаче не е осъществявано изследване, което изрично да мери риска.

Резултатите от извършеното проучване трансформират това, като разкриват такава взаимозависимост освен при злоупотребяващите, само че даже и при тези, които са умерени потребители и не надвишават горната позволена

граница.

Учените акцентират, че

това е линейна взаимозависимост

– колкото повече се пие, толкоз по-голям става рискът.

При консумирането

на не повече от едно пиво на ден – за дамите, и две – за господата, рискът от рак на устната празнина и гърлото е съвсем двоен, а повече от двоен – за плоскоклетъчен карцином на хранопровода, съпоставено с въздържателите.

Свързани публикации.. Достъпно за рака: Рак на устата - диагноза и лекуване 0 Достъпно за рака: Рак на гърлото - особености на рака на ларинкса 0 Алкохол и медикаменти - за какво са неприятна композиция? 0

Злоупотребяващите с алкохола са изправени пред 5 пъти по-голям риск за рак на устната празнина, гърлото и хранопровода, 3 пъти – за ларинкс и черен дроб и леко покачване на риска за колоректален рак и рак на гърдата.

Все още се обясняват механимите, по които алкохолът покачва риска от рак. Един вероятен от тях е, че при контакт с бактериите в устата, той се метаболизира до ацеталдехид , който може да предизвиква разновидности в ДНК. Това изяснява и вредата му най-вече за устната празнина и хранопровода.

Авторите на изследването акцентират значимостта на откритието си, тъй като потреблението на алкохол е навсякъде публикувана, а съгласно проучвания огромна част от хората не вършат асоциация сред съществени рискови фактори като алкохол и затлъстяване с онкологични болести.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР