Според ново проучване на 1 320 108 случая е: вероятно

...
Според ново проучване на 1 320 108 случая е: вероятно
Коментари Харесай

Има ли значение дали ви оперира мъж или жена хирург

Според ново изследване на 1 320 108 случая е: евентуално да. В него пациентите на дами лекари били склонни да се оправят по-добре от тези на лекари мъже. Все отново най-важни са опитът и уменията на оператора в съответната намеса, от която се нуждаете

Когато доктор ви предложи интервенция, ще желаете да си отговорите на доста въпроси.

Наистина ли нуждая се от тази интервенция? Трябва ли да потърся второ и даже трето мнение? Ще доплащам ли за интервенцията? Колко време ще отнеме възобновяване ми?

Но ето посока, в която може би не ви хрумва да мислите: въздейства ли полът на вашия хирург върху шанса интервенцията да мине наред.

Според ново изследване на екип от американски и канадски учени отговорът е одобрителен, написа в “Харвард хелт пъблишинг ” доктор Робърт Х. Шмерлинг от Медицинското учебно заведение в Харвард. Той не е взел участие в разработка, а разяснява обява в хирургичната секция на журнала на Американската здравна асоциация.

Проучването извлича информация от 1 320 108 пациенти, лекувани от 2937 хирурзи. Анализът е върху най-честите планови и незабавни интервенции в Онтарио, Канада, сред 2007 и 2019 година Сред тях са унищожаване на апендикс, промяна на колянна и на тазобедрената става, интервенции на гръбначния дирек, реорганизация на аортна аневризма. Изследователите съпоставят какъв брой постоянно са настъпили неподходящи резултати в границите на 30 дни след интервенцията - хирургични затруднения, наново лекуване в болница или гибел.

Анализът включва 4 групи пациенти: пациенти мъже, оперирани от мъж, пациентки с мъж хирург; пациентки, оперирани от жена и мъже с жена хирург.

Ето какво откриват откривателите:

l Около 15% от всички пациенти са имали неподходящи резултати от своята интервенция

l Установява се 9% по-висок риск от затруднения като тежко кървене, инфаркт или бъбречна непълнота и 7% по-висок риск от гибел, когато полът на хирурга и пациента се разграничава (в съпоставяне с пациентите, чийто пол е същият като на хирурга)

l Повишеният риск от хирург, чийто пол е друг, е по-висок при оперираните дами. В съпоставяне с дамите, които са имали жена хирург, дамите с хирург мъж са имали 11% по-висок % на наново приемане в болница, 16% по-висок % на затруднения и 32% по-висок риск от гибел.

По-малки разлики се следят при пациентите от мъжки пол, макар че и техните резултати са в интерес на дамите хирурзи. Пациентите от мъжки пол са имали 13% по-ниска смъртност и 6% по-ниска степен на наново влизане в болница в месеца след интервенцията, в случай че техният хирург е жена.

Проучването не е имало за цел да даде пояснение за резултатите. Но създателите допускат, че бъдещите проучвания би трябвало да съпоставят характерните разлики в грижите, взаимоотношенията сред пациент и хирург, методите на връзка. Възможно е също по този начин дамите хирурзи да следват по-педантично стандартите от своите сътрудници мъже.

Това не е първото изследване, което допуска, че полът на лекаря има значение, когато става въпрос за качеството на медицинските грижи. Миналите проучвателен планове със сходна тематика откриват, че пациентите на дами лекари са склонни да се оправят по-добре от тези на лекари мъже. Така че има причина да се търси отговор за какво може да е по този начин, какво вършат дамите хирурзи по друг метод и което води до по-добри резултати спрямо мъжете хирурзи?

Темата е извънредно деликатна. Повечето лекари са уверени, че дават висококачествени грижи на всички свои пациенти, без значение от пола им. Разбира се, имат право да са скептични към резултатите от сходно изследване. Например допустимо ли е мъжете хирурзи да поемат по свое предпочитание или да им се разпореждат по-сложни случаи? Или дали не оказват въздействие върху резултата асистиращите лекари и медицинските сестри, които дават грижи преди, по време и след интервенцията. Въпреки че изследването се пробва да регистрира тези и други фактори, това е наблюдателно изследване, за което постоянно е невероятно да се изключат изцяло фактори, които изкривяват резултата.

Дори да не се вземат поради тези възражения, всяко евентуално преимущество може да изчезне при пренебрежимо невисок късмет да ви лекува жена хирург.

Няма огромна възможност от позицията на пациент да си организирате идеалната интервенция. Дори при планово лекуване в доста страни - в това число Канада, където е извършено изследването, множеството хирурзи са мъже.

Всъщност опитът и практиката на хирурга в характерни процедури имат най-голямо значение. Непрактично е да избирате хирурга си единствено по пол, даже в светлината на това последно проучване, съгласно което половата принадлежност на хирурга е обвързвана с разнообразни следоперативни резултати, въпреки механизмът да остава неразбираем.

Но в случай че пациентите на дами хирурзи в действителност имат по-добри резултати от пациентите, оперирани от мъже, е неотложно да се разбере за какво, написа Шмерлинг. Отсяването на характерното, което дамите вършат за триумфа (или какво не вършат мъжете хирурзи) е почтена цел, която би могла да усъвършенства резултатите за всички пациенти, без значение от пола им и този на лекарите.

Хората, които ще се оперират, би трябвало да се тревожат за доста неща, до момента в който лягат под ножа, само че полът на техния хирург не е едно от тях, твърди пък изследване, оповестено предходната есен в “Бритиш медикъл джърнъл ”. Анализираните интервенции са 3 типа интервенции при рак на стомаха и ректума. И няма разлика в % смъртност или затруднения сред мъже и дами хирурзи, демонстрират данни от 300 000 случая в Япония. 

В международен мащаб дамите остават малцинство в региона на хирургията, макар че броят на дамите лекари се усилва през последните години, споделиха откривателите.

Според последните данни, които те цитират, дамите са 22 % от хирурзите в Съединени американски щати, в Канада са 28%, в Обединеното кралство - 33 на 100. В Япония дамите са единствено 22 % от лекарите и към 6% от хирурзите.

В съответното изследване дами са създали единствено 5% от интервенциите, по-вероятно в клиники с дребен размер активност и при утежняващото изискване да им бъдат разпределени по-рискови пациенти, в това число с недохранване, продължителна приложимост на стероиди или напреднал рак.

Въпреки всичко това няма разлики в представянето и резултатите. С този мотив откривателите заключават, че техните данни удостоверяват по-ранни констатации, които демонстрират, че умеенето на дамите хирурзи е равно или по-добро от това на техните сътрудници мъже. Равно или по-добро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР