Според министъра на правосъдието Атанас Славов изборът на заместника на

...
Според министъра на правосъдието Атанас Славов изборът на заместника на
Коментари Харесай

Изборът на Борислав Сарафов е прибързан, смята Атанас Славов

Според министъра на правораздаването Атанас Славов изборът на заместника на някогашния основен прокурор Иван Гешев - Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността е припрян.

" Със сигурност изборът на Борислав Сарафов беше по-бърз от предстоящото и това поражда съответните въпроси. Изборът му би трябвало да бъде легитимиран и оневинен обществено ", сподели Славов пред публицисти.

По-рано в петък прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) избра Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността на основен прокурор. Това стана на изключително съвещание на колегията ден, откакто президентът за уволнението на Гешев.

Славов цитира членове на Висш съдебен съвет, съгласно които пленумът, а не прокурорската гилдия би трябвало да избере заместител на Гешев. " Не се наемам дали това е противоречиво, или несъмнено ", сподели той.

По думите му преди да се извърши подобен избор, " поради поръчката за решителна смяна в прокуратурата, беше значимо първо да се изготви профил на претендента, който в оптималната степен да подхожда на правилата и условията, заложени в Закона за правосъдната власт ".

Правосъдният министър сподели още, че ръководещото болшинство няма да се откаже от конституционните промени и от измененията в Закона за правосъдната власт.

" Реформата занапред следва. Тя не свършва с избора на господин Сарафов ", сподели той.

Славов сподели, че ще сложи пред пленума на Висш съдебен съвет въпроса за връзките на Борислав Сарафов с Петьо Петров - Пепи Еврото от аферата " Осемте джуджета ".

Според Антикорупционния фонд, провел следствието, в Софийската районна прокуратура има данни за започване на следствие за осъществено закононарушение от Сарафов и свързани с него хора.

Гешев беше препоръчан за освобождение от, откакто болшинството от членовете му гласоподаваха, че е уронил престижа на правосъдната власт, наричайки партиите в Народното събрание, настояващи за оставката му,.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР