Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри решението за прехвърляне на

...
Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри решението за прехвърляне на
Коментари Харесай

ЕС одобри замразени руски активи да финансират военна помощ за Украйна

Съветът на Европейския съюз (ЕС) утвърди решението за прекачване на Украйна на средства от замразени активи на Руската централна банка. Те ще бъдат употребявани за военна поддръжка на страната и за компенсиране на вредите, породени от съветската експанзия, заяви белгийското държавно управление, което ръководи договарянията сред страните членки в Брюксел.

Новината идва, откакто съглашението за това беше подписано още при започване на месеца, а през март Европейската комисия (ЕК) утвърди процедурата за потребление на замразени съветски средства. Сега се очакваше единствено официално утвърждение.

Чешкият министър на външните работи Ян Липавски заяви, че през 2024 година Киев може да получи към 3 милиарда евро , като 90% от тях ще бъдат ориентирани за военна поддръжка.

" Русия би трябвало да заплати за вредите, които аргументи с нападателната си война ", сподели министърът.

90% от активите ще бъдат трансферирани в ръководен от Европейски Съюз фонд за военна помощ за Украйна, а останалите 10% са планувани за оказване на помощ на Киев по други способи. Първият транш за Киев се чака да бъде изплатен през юни 2024 година , като се чака до края на годината да има втори.

По-рано немският канцлер Олаф Шолц заяви, че е Европейски Съюз се е съгласил, че парите могат да бъдат употребявани за закупуване на оръжия " освен в Европейски Съюз, само че и по целия свят ". Брюксел чака замразените съветски активи да донесат облага от към 15-20 милиарда евро до 2027 година

Страните от Г-7 замразиха съветски активи за към 300 милиарда $ малко след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година и постановиха наказания на съветски олигарси. Оттогава Европейски Съюз и други страни от Г-7 обсъждаха по какъв начин и дали да употребяват средствата, с цел да оказват помощ на Киев.

В момента Европейски Съюз разполага със замразени съветски активи на стойност 260 милиарда евро . По данни на Ройтерс към 70% от всички съветски активи, съсредоточени на Запад, се съхраняват в централния депозитар на скъпи бумаги Euroclear в Белгия. Става дума за скъпи бумаги и парични средства на Руската централна банка, които се равняват на 190 милиарда евро (204,67 милиарда долара).

Очаква се активите да генерират към 5 милиарда евро годишно. Печалбата от тях през 2023 година възлиза на към 4 милиарда евро, заяви. Засега обаче Украйна може да претендира за 557 млн. евро от тях. Белгийската банка ще задържи получените доникъде на февруари доходи, с цел да ръководи рисковете, в това число тези, свързани със правосъдни каузи от Русия.

Преговорите за схемите за потребление на съветски активи в Европейски Съюз продължиха няколко месеца. Освен от правни проблеми, страните членки се притесняваха за стабилността на финансовата система и вероятните ответни ограничения от страна на Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР