Фондация на депутата и издател Манол Пейков е закупила две

...
Фондация на депутата и издател Манол Пейков е закупила две
Коментари Харесай

Личен ангажимент. Манол Пейков изпревари държавата и купи част от къщата на Димитър Талев в Прилеп

Фондация на депутата и издател Манол Пейков е закупила две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в град Прилеп в Северна Македония. Това разгласи националният представител от ПП-ДБ в профила си във Facebook.

Това става два дни, откакто служебният кабинет на Димитър Главчев реши да изследва опцията българската страна да стане притежател на къщата. Подобно държавно желание имаше и преди година, само че нищо не се случи. Преди няколко дни стана ясно, че част от покрива на къщата се е сринал.

" От през днешния ден две трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп (частта, към която поех персонален ангажимент преди година, два месеца и два дни) са българска благосъстоятелност ", разгласи Пейков в събота.

За да реализира задачата си той записва фондация в социална изгода " Манол Пейков и другари ", която събра дарения. през март предходната година и в нея са взели участие 1374-ма души, които са дарили общо 215 797 лева

Пейков споделя, че посетил Прилеп за няколко дни, с цел да завърши закупуването на две трети от парцела. По думите му " покривът е рухнал в резултат на естествено стареене, а не на злоумишлен акт ".

" Сумата за придобиване на къщата е 82 500 евро (като 2500 са за заплащане на локалния данък). Към това следва да се прибавят адвокатски разноски (по разписка) за 1050 евро, тоест – общо 83 550 евро, или 163 410 лева ", написа още издателят.

Останалите от дарителската акция 52 388 лева той има намерение да вложи в идните ремонтни действия, както и за възможното придобиване на останалите дялове от къщата.

Къщата, в която Димитър Талев се ражда през 1898 година, е прототип на дома на семейството Глаушеви от романа " Железният светилник ", първа част от известната тетралогия, която включва още " Преспанските камбани ", " Илинден " и " Гласовете ви слушам ".

Преди дарителската акция за закупуването на къщата на Талев в Прилеп Пейков реализира сполучливо акции по набиране на средства за медицински консумативи, облекла, обувки и, за помощи за потърпевшите от земетресенията в Турция и Сирия, както и за покриване на разноските на " Медиапул " по делото, от застрахователя " Лев инс ".
  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР