От месеци Украйна атакува руски рафинерии и изкарва много от

...
От месеци Украйна атакува руски рафинерии и изкарва много от
Коментари Харесай

Може ли Русия да опази рафинериите си, които Украйна атакува с дронове

От месеци Украйна нападна съветски рафинерии и изкарва доста от тях от строй. До момента обаче това не води до обилни загуби за Москва. С развиването на производството на дронове и продължение на нападенията обаче Украйна от ден на ден ще затруднява съветската противовъздушна защита.

На 19 май украински дронове се разрушиха върху петролната рафинерия в Славянск в югоизточната Краснодарска област . Над базата, на която се създават по 70 хиляди барела дневно, избухна гигантска топка огън, демонстрират фрагменти от обществените мрежи.

Това е третият път в рамките единствено на няколко месеца, в който Украйна удря относително дребната рафинерия, която се намира на няколкостотин километра от фронта. Ударът, минал макар противовъздушната защита на Русия, докара до краткотрайното затваряне на рафинерията.

Тази офанзива е част от цяла акция на украинските сили за набези с дронове против съветската енергийна инфраструктура. Тя се организира макар желанието на Съединени американски щати Киев да не се цели в сходни обекти като част от отбранителната си тактика.

Възраженията на Съединени американски щати са част от все по-голям и развълнуван спор дали Украйна би трябвало да удря цели в Русия, изключително когато употребява западни оръжия за това.

Само преди дни в София одобри в своя декларация на Украйна да се разреши да употребява изпратената ѝ военна помощ по законни военни цели на съветска територия.

Украинските офанзиви накараха съветското министерство на енергетиката да разгласи пред Думата проекти за отбраната на петролната и газова инфраструктура в страната със системи за въздушна защита.

Самите компании също не останаха пасивни. Те прибегнаха до услугите на групи за защита, въоръжени с автоматизирани и противовъздушни оръжия, електронни оръжия за събаряне на дронове, както и покриването на цели рафинерии със стоманени мрежи.
Бързото развиване на технологиите за безпилотни самолети и увеличеното им произвеждане дава преимущество на Украйна
Засега в играта на котка и мишка бързото развиване на технологиите за безпилотни самолети и увеличеното им произвеждане дава преимущество на Украйна, споделят анализатори. Киев влага в дронове, които могат да летят на повече от 1000 км разстояние и са по-неуязвими против заглушаване.

Това значи, че половината от рафинериите на Русия могат да бъдат ударени. Киев не може да нападна всички обекти по едно и също време, само че непрекъснатите офанзиви основават проблеми за Кремъл.
 Защита против дронове на рафинерията в Славянск
Атаките основават „ неустановеност “ споделя анализаторът по енергетика и защита към Атлантическия съвет Олга Кхакова . Според нея нападенията с дронове принуждават Русия да мисли по какъв начин да пази сериозната инфраструктура.

Русия е концентрирала въздушната си защита по целия фронт и по границата с Украйна, с цел да пази въздушното пространство над окупираните украински територии и да защищава базите си в региона, споделя Джордж Барос , анализатор в американския Институт за проучване на войната.

„ Няма логичност да пръснеш тези системи навътре в страната, изключително в случай че е огромна като Русия “, споделя Барос.

Председателят на комисията по защита в съветската Дума Андрей Картаполов сподели преди година, че системите за противовъздушна защита, с които Русия разполага навътре в страната, стигат единствено за отбрана на основни държавни и военни обекти. Тогава той предложи на частните компании сами да се погрижат за отбраната на оборудванията си.

Според други анализатори Русия може да реалокира системи за защита от Далечния Изток, където няма непосредствена заплаха, към отбрана на енергийни обекти в други точки.
Бързо възобновяване за Русия
Само от началото на 2024 година Украйна е направила повече от 20 офанзиви с дронове против съветски рафинерии и енергийна инфраструктура. През март украинските офанзиви краткотрайно изкараха отвън строя 14 % от рафинериите в Русия.

Някои рафинерии като тези в Славянск и Туапсе бяха ударени повече от един път. Това подсказва какъв брой сложна е защитата на сходни обекти, изключително когато са подложени на офанзиви от десетки дронове. По данни на Москва единствено сред 18 и 19 май в Краснодарска област, където се намират двете рафинерии, са били изпратени 57 украински дрона.

След първата серия от офанзиви Русия се принуди да наложи шестмесечна възбрана за износа на бензин, с цел да обезпечи достъпа до горивото на ниски цени. До тази мярка се стигна няколко пъти след началото на войната.

С офанзивите си Украйна цели и да наруши притока на средства от експорт на петролни артикули на Москва. Според специалисти това е най-голямото перо на приходите в националния бюджет. Според анализаторите обаче резултатът върху износа на Русия ще бъде най-малък.
Москва се оправя с ремонта на засегнатите рафинерии по-бързо от предстоящото
Освен че производството неведнъж надвишава потреблението, Русия съумява да компенсира и с увеличение на износа на недопечен нефт. Оказва се също, че Москва се оправя с ремонта на засегнатите рафинерии по-бързо от предстоящото.

Преди дни беше оповестено, че се възобновява и износът на бензин, което ще се случи в дните сред 20 май и 30 юни. Причината пък е насъбрано огромно количество продукция в рафинериите и пристанищата.

От Международната организация по енергетика (МАЕ) споделиха, че през май Русия е произвеждала по 5 млн. барела дневно, което без украинските удари би достигнало до 5,2 или 5,3 млн. барела на ден. Това значи, че украинските удари водят до загуби от сред едвам 4 и 6% .

„ Нанесените вреди, въпреки и съществени, не наподобява да нарушават размера на обработваните количества в мащаба, който чакахме, а някои рафинерии отвориха възобновиха работа по-бързо, в сравнение с бяхме планували “, пишат от МАЕ.

„ Ударите не са основни. Те не провокират дефицит на гориво. Те нямат съществено влияние върху цените в Русия “, разяснява някогашният началник на стратегическото развиване и нововъведенията в съветската държавна „ Газпромнефт “ Сергей Вакуленко, който през днешния ден работи за американската Carnegie Endowment for International Peace.
Вдигане на морала в Украйна Ако украинската войска продължава с огромните си удари, Русия може да стартира да се затруднява с ремонта
Атаките имат сериозен принос върху повдигането на морала в Украйна, тъй като демонстрират опциите на страната против доста по-способния окупатор. Според специалистите, в случай че украинската войска продължава с огромните си удари, Русия може да стартира да се затруднява с ремонта на рафинериите поради глобите от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Рафинериите зависят от западни технологии за част от процесите, които правят.

Резултатите от ударите може и да нямат кратковременен резултат, само че подобен може да има в по-дълъг интервал напред, споделя Исаак Леви , анализатор от Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA).

Продължаването на ударите може да притисне Русия и във връзка с железопътната ѝ инфраструктура, по която би трябвало да се трансферира бензин и дизел от Урал и Сибир .

Администрацията на американския президент Джо Байдън прикани Украйна да спре офанзивите против съветски рафинерии, тъй като това може да докара до повишение на цените на горивата по света във време, в което инфлацията в доста страни остава висока.

Секретарят по защитата Лойд Остин сподели, че за Украйна е по-добре да се концентрира върху „ тактически и оперативни цели, които непосредствено могат да повлияят на сраженията “.

Засега обаче украинските офанзиви не въздействат на световния пазар. Киев евентуално ще може да продължи сполучливите си офанзиви против съветските рафинерии. В същото време украинските сили последователно омаломощават съветската въздушна защита и отварят дупки в покритието на територията ѝ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР