Българската проруска партия Възраждане се очаква за първи път да

...
Българската проруска партия Възраждане се очаква за първи път да
Коментари Харесай

Крайната десница в Европа е във възход, но там няма място за Възраждане

Българската проруска партия " Възраждане " се чака за първи път да има евродепутати. Те обаче си нямат политическо семейство, към което да се причислят. Причината е, че никой не желае да седи до тях. Заканват се да основат секта. Но дали могат да реализират повече от място в ъгъла?

Крайната десница в Европа е във напредък - гласи не една прогноза преди европейските избори тази седмица.

Българската националистическа и проруска партия " Възраждане " също се чака за първи път да има евродепутати, откакто на вота преди 5 години взе едвам 1% от гласовете.

Но до момента в който се приказва даже за обединяване на съществуващите две определяни като крайнодесни фракции в Европейския парламент (ЕП), което може да ги трансформира и във втора политическа мощ, за " Възраждане " се приказва като за " заплаха ". Останалите национални партии не я желаят в своите европейски политически фамилии. Основно поради проруските ѝ позиции.

Единствената вяра остава опит да образуват нова група дружно с друга сложена в изолираност и изхвърлена от огромната игра партия. Става дума за „ Алтернатива за Германия “ (АзГ). Тя беше изгонена от фракцията " Идентичност и народна власт ", към участие в която се стремеше и " Възраждане ".

Именно тази група в този момент лобира за огромно обединяване вдясно с " Европейските консерватори и реформисти ".

Защо бяха изхвърлени АзГ и какво ще вършат с „ Възраждане “? Ще се обединят ли крайнодесните във втора по величина политическа мощ в Европарламента?
Последните събития
В края на май оповестената за най-верен сътрудник на българската проруска „ Възраждане “ - АзГ, беше изхвърлена от европейската си партия „ Идентичност и народна власт “ (ИД) - един от двата огромни паневропейски извънредно десни съюза в Европейския парламент.

Това се случи след серия от кавги, свързани с немската партия, в това число обвинявания във връзки с Русия и Китай. Чашата преля, откакто лидерът на АзГ за евроизборите Максимилян Кра оправда дейностите на членове на нацистките Секретен сътрудник .

„ Групата на ИД не желае повече да бъде асоциирана с случаите, включващи Максимилиян Кра “, се споделя в известието, с което ИД разгласи, че изключва АзГ.

На този декор преди дни лидерката на френската опозиционна „ Национален съюз “ Марин льо Пен , която е водещата фигура в ИД, публично предложения министър-председателката на Италия Джорджа Мелони, водач в „ Партията на Европейските консерватори и реформисти “ (ЕКР) , в огромно обединяване.

Нуждата на другите политически обединения от поддръжка, сложи Мелони в доста мощна позиция. Освен предлагането за съюз с льо Пен, ръка към нея протегна и най-голямата политическа мощ – Европейската национална партия (ЕНП).

Така нейното решение може да се окаже основно за посоката на развиване на Европейския съюз и салдото на силите в Брюксел в идващите години.
АзГ и „ Възраждане “ в ъгъла
Още през 2023 година водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов стартира интензивно да търси съдружници и легитимация отвън територията на Бългрия. Това го събра даже и с осъждания неонацист и водач на крайнодясната Народна партия.

Проруската българска партия опита и да направи огромна конференция в София през април, която беше с гръмкото име „ Новите водачи на Европа “. На нея обаче се оказаха по-скоро, въпреки вярата да беше да се явят основни партии от ИД. Преди това обява във френския " Монд " описа по какъв начин европейската последна десница се пробва да се отърве от съмненията за връзки с Москва и по тази причина не желае да има общо с партии като " Възраждане ".

Най-сериозният пробив на българската партия се оказа свързването ѝ с издигналата се до втора мощ в Германия АзГ.

„ Възраждане “ и АзГ споделят доста общи черти. Те са крайнодесни, намерено приказват против Европейския съюз, зареждат се от недоволството против обичайните празненство, упреквани са в хомофобия и повтарят тезите на съветския президент Владимир Путин и Кремъл.

И за двете се приказва като за " заплаха " за Европа. Думите са на председателката на Европейската комисия и претендент за нов мандат Урсула фон дер Лайен , която назова обединенията поименно - и в речта си пред конгрес на ЕНП преди месец, и единствено преди ден в Пловдив, където беше по покана на ГЕРБ в границите на изборната акция за евровота.

И до момента в който при „ Възраждане “ влизането в огромно европейско семейство на крайнодесните беше и остава просто блян, АзГ имаше място в ИД.

Попадането в тази организация обаче не спря държанието на непрекъсната ескалация в партията, което в последна сметка ги сложи в изолираност.

Само в последните месеци нейните съдружници неведнъж подчертаха, че се дистанцират от немската партия поради голям брой кавги, в които тя директно или индиректно се замеси.

Такива бяха разискването на проект за на хора с задграничен генезис от Германия и подбудените от това многохилядни митинги, арестуваният след обвинявания за съдружник на Кра, против немски политици и продължаващото им поради евентуален екстремизъм, на народен представител от партията поради връзки с Владимир Путин.

Всичко със съюза завърши в края на май, когато Марин льо Пен го приключи.
АзГ минава от една провокация към другаМарин льо Пен
„ АзГ минава от една провокация към друга “, сподели Льо Пен, представена от. Партията по нейни думи е „ очевидно следена от радикални групи “.

Така единствената опция през АзГ, която одобри тежко изхвърлянето си, остава да основе своя група. А пред " Възраждане " - да се държи за нея. Кандидатът за евродепутат Петър Волгин също загатна в свое телевизионно присъединяване, че партията ще търси " нов център ", на който може да бъде създател.

За това обаче трябват 23-ма депутати от най-малко 7 страни от блока.

Според анализатора и специалист по политиката на Европейски Съюз Рикард Йозвяк от Радио Свободна Европа/Радио Свобода, има огромен късмет " Възраждане " и АзГ да съумеят да образуват нова политическа група.

" По това, което се вижда, може да се окаже, че повече от 100 евродепутати ще се окажат без група. Сред тях са АзГ, само че също и " Фидес " на Виктор Орбан (изхвърлена от ЕНП), и словашката Смер " (изгонена от Партията на Европейските социалисти), сподели Йозвяк. По думите му вероятността част от тези партии да се обединят в група е огромна, тъй като в противоположен случай те ще са съвсем напълно лимитирани в дейностите си в Народното събрание.

При всички случаи обаче въздействието на АзГ и " Възраждане " ще бъде лимитирано.
Ще се реши ли Мелони за супергрупа на крайнодесните
В разгара на свадите и изхвърлянето на АзГ, Марин льо Пен реши да вдигне в допълнение залозите преди вота на 9 юни. Поканата към ЕКР за образуване на супергрупа в Европарламента, може да трансформира крайнодесните във втората политическа мощ, а с това и да им обезпечи основна роля във образуването на идната Европейска комисия и в определянето на целите на Европейски Съюз.

Офертата на льо Пен е допустимо да бъде призната, откакто в последните години тя и нейният „ Национален съюз “ доста понижиха антиевропейската изразителност и се приближиха на по-умерени позиции даже във вътрешната си политика.

Льо Пен има и още един коз за привличането на Мелони. В ИД членува партията на съдружния парнтьор в италианското държавно управление „ Лига “, ръководена от Матео Салвини .

В същото време Мелони може да избере поддръжка за Урсула фон дер Лайен, която е любимец да получи нов мандат отпред на Европейска комисия. В месеците след встъпването на власт на Мелони фон дер Лайен неведнъж похвали италианската премиерка с проервопейските и проукраински позиции, които Рим заема.

Самата фон дер Лайен беше предизвестена от канцлера Олаф Шолц , че съюз с крайнодесните е недопустим за левите от Партията на европейските социалисти (ПЕС).

В началото на май либералите от „ Обнови Европа “, ПЕС, „ Зелените “ и „ Левицата “ подписаха декларация против насилието, предизвикано от крайнодесните партии в разнообразни страни. В нея се споделяше още, че всички демократични партии би трябвало да отхвърлят „ взаимоотношението или нормализирането на крайнодесните в Европа “.

Това беше явен знак към ЕНП, че възможен съюз, с която и да е от крайнодесните обединения в Европа, е недопустим.

Според Франческо Николи от мозъчни концерн Брюгел е допустимо Мелони да подходи прагматично като от една страна се съюзи с Льо Пен, само че от друга поддържа фон дер Лайен за нов мандат. Пред Евронюз той разяснява, че е допустимо групите на ИД и ЕКР да се обеднят даже след възможния избор на фон дер Лайен.

Той заключва, че при всички положения точно премиерката на Италия ще се окаже европейският водач, който най-силно може да повлияе на нареждането на пъзела в Европа за идващите 5 години.

А на този декор ново по-крайно крайнодясно крило може да бъде единствено в ъгъла.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР