Първа инвестиционна банка (ПИБ) е в напреднала процедура по продажба

...
Първа инвестиционна банка (ПИБ) е в напреднала процедура по продажба
Коментари Харесай

Първа инвестиционна банка се продава. Кандидат-купувачите са двама, пише Капитал

Първа капиталова банка (ПИБ) е в напреднала процедура по продажба и определен покупател би могло да има още през май, заяви. Според информацията на изданието има конкуренция сред двама искащи да придобият ПИБ. Това са " Уникредит Булбанк " и " Пощенска банка ".

При приемане на нужните регулаторни утвърждения може да се стигне до действителна промяна на контрола на банката в края на годината или при започване на идната. ПИБ се търгува на борсата, само че двама притежателя имат общо над 60% от капитала - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Новината идва на фона на прекъсването на лифтовете на Витоша, които са благосъстоятелност на компании свързани с Цеко Минев и ПИБ. Служебният министър председател Димитър Главчев в понеделник разпореди на ДАНС да ревизира какви са аргументите, довели до прекъсването на Симеоновския въжен превоз, а часове по-рано от Столичния общински съвет желаеха да бъдат изслушани двамата кметове, управлявали София сред 2005 и 2023 година - Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

Според източник на " Капитал " оценката за банката е към 0.5 милиарда евро. Също по този начин от началото на май акциите на ПИБ на Българската фондова борса набъбнаха с съвсем 70%.

През годините ПИБ няколко пъти беше притежател на риск за цялата банкова система и трябваше да бъде спасявана. След колапса на КТБ през 2014 година ПИБ беше избавена с държавна помощ от държавното управление.

При последващите прегледи на качеството на активите през 2016 и 2019 година ПИБ излизаше като една от банките с най-важен финансов проблем. През 2020 година нейното рекапитализиране беше последната пречка за влизането на България в " чакалнята на еврозоната " ERM II. Тогава банката още веднъж на Бойко Борисов.

Държавната Българска банка за развиване купи 28 265 200 акции от капитала на Първа капиталова банка, като заплати за тях 140 млн. лв.. Държавата заплати по 5 лева за акция. По това време на борсата акциите на ПИБ се търгуваха на цена от 2.60 лева и даже под 1.70 лева

Основната уязвимост на ПИБ, е че паралелно с естествения банков бизнес забележителен дял от ресурса се насочва за финансиране на бизнеси, свързани със притежателите на банката, написа още " Капитал ".

Макар и да няма официални връзки, доста от най-големите експозиции на ПИБ в разнообразни интервали водят към Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. В тази рубрика попадат пътностроителната група ПСТ, рециклиращата компания " Надин ", ОЦК - Кърджали, лифтовите оператори " Витоша ски " и " Юлен ", " Гамакабел ", " Домейн Бойар ", " Нет 1 ", туроператорът " Болкан холидейс " и чартърният авиопревозвач " Би Ейч еър ", покупката на терена на " Кремиковци " и други

ПИБ финансира и от Петьо Блъсков през 2015 година От тогава изданието постоянно заема позиции в поддръжка на до неотдавна управлявалата партия ГЕРБ, съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски и някогашните основни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР