Той създава съвременни икони, които често карат хората да се

...
Той създава съвременни икони, които често карат хората да се
Коментари Харесай

Художникът Диан Костов и неговият път към вярата и изкуството

Той основава модерни икони, които постоянно карат хората да се замислят за безконечните въпроси. Скоро негова апаратура ще е подредена в една от най-големите европейски базилики. Художникът Диан Костов е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е индивидуалист там, където е най-трудно - в християнското изкуство, подчинено на избрани догми. Не му е забавно да прави копия на иконите - на това той гледа не като на изкуство, а като на поминък.

" Пътят ми е и към вярата, и към изкуството ", споделя художникът и иконописец Диан Костов .

Той не основава светско изкуство, а модерни икони. Като да вземем за пример тази на Богородица като защитница против COVID-19. Или тази на Св. Яков, чиято стълба е спираловидна, а първото ѝ ходило е връх на небостъргач.
 Инсталацията на Диан Костов в базиликата
Костов не счита, че нарушава канона, откакто съблюдава дадените от него насоки. Така иконите и стенописите му са и канонични, и авторски.

Много от тях се намират в български източноправославни храмове, само че апаратура като тази, която следва да се види в европейска католическа базилика, Българската православна черква надали скоро би разрешила.

" [БПЦ] е по-консервативна и такава галерия на този стадий няма по какъв начин да се случи ", споделя пред Свободна Европа Костов, който е приключил богословие и иконография.

От 15 юни до 18 август неговата галерия " Кръстопът - цената на избора " ще бъде подредена в базиликата " Светото сърце " в Брюксел - най-големият храм в света в жанр ар деко.

В момента бригада алпинисти към този момент закачат изображения на Исус Христос и Дева Мария с размери близо 20 метра на фасадата на базиликата.
 Базиликата
Миналата година същата апаратура е показана в катедралата " Вотивкирхе " във Виена и се радва на огромен интерес. Сега тя е обогатена с още произведения, а броят на белите птици, които висят навътре в храма, се е нараснал с над хиляда.

" Всеки ден сме на кръстопът и ни се постанова да вършим избори. Съответно и - да си платим цената за тях ", споделя създателят за избора си на името на инсталацията.

Тя стартира още от фасадата, разграничена е на три елементи и показва над 70 произведения - икони, рисунки, фрески, картини.

Цялостната идея за инсталацията и въпросите, които би трябвало да предизвика у посетителите ѝ, Костов е поверил на брачната половинка си - психоложката и психотерапевтка Милена Ташкова .

" Тя трансформира в прекарване това, което аз рисувам ", споделя брачният партньор ѝ.
 Диан Костов със брачната половинка си Милена Ташкова
Поканите негови съоръжения да бъдат ситуирани на такива места Костов получава, откакто е утвърден на биенале за модерно изкуство, извършено през 2019 година във Флоренция.

Творчеството му попада в азбучник, който пък се озовава в ръцете на отец Йозеф Фаруджа . Той го кани персонално да подреди инсталацията си в храма във Виена.

Там културният аташе на България в Брюксел Георги Вутов е удивен от изложбата и урежда тя да се организира и в белгийската столица.

Диан Костов се надява повече младежи да видят неговата версия на античното християнско изкуство: " Младите хора на са доста обърнати към църквата, задачата ми е да ги приближи към вярата. "
 Кръстопът на Диан Костов  please wait
No media source currently available

Самият той се обръща към Бог в тийнейджърските си години, когато е възпитаник в художествената гимназия в Пловдив. Натам го насочва преподавателят му, художникът Анастас Константинов .

За Костов през 80-те години - по времето на комунизма, е доста мъчно да си откри евангелието. Купува го за една четвърт от месечната си прехрана и още тогава взема решение с какво ще се занимава. Той приключва първия випуск на специалността иконография в богословския факултет на Великотърновския университет и незабавно " се потапя в библейската археология ".

Творбите му се занимават с безконечните въпроси - Костов споделя, че търси облици, в които участват знаците на времето, в което живеем.

Така от 2021 година неговата апаратура " Животът е по-силен " може да се види на бетонови силози на пътя сред София и Видин. Тя съставлява иконата на Дева Мария и фотоси на деца, родени през пандемичните 2020 и 2021 година

Творби на Диан Костов се намират в частни и публични сбирки в Европа, Съединени американски щати и Япония.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР