Над 30 граждански организации в България подкрепиха проевропейските протести в

...
Над 30 граждански организации в България подкрепиха проевропейските протести в
Коментари Харесай

Опит за делегитимиране. Десетки организации в България подкрепиха протестите в Грузия

Над 30 цивилен организации в България поддържаха проевропейските митинги в Грузия, избухнали поради устрема на локалните ръководещи да одобряват, сходен на този в Русия.

В грузинската столица Тбилиси от седмици, само че ръководещото болшинство на партия " Грузинска фантазия " одобри противоречивото законодателство. Управляващите направиха подобен опит и преди година, само че се отхвърлиха поради публичното неодобрение.

В края на 2023 година Грузия получи статут на кандидат-член на Европейския съюз (ЕС). Представители на Европейски Съюз споделиха, че законът за " задграничните сътрудници " може да бъде забележителна спънка за кандидатурата на Тбилиси за участие.

Законодателството планува наказания за физически лица и неправителствени организации, които получават външно финансиране, в случай че не се записват като " задгранични сътрудници ". В Русия този закон беше употребен за репресии.

На този декор план " Права и полезности " () заяви, че общо 39 неправителствени организации в България са подкрепили обща декларация в отбрана на настояванията на грузинските протестиращи. Проектът сплотява фондациите " Отворено общество " и " Работилница за цивилен начинания ", дружно с Международната неправителствена асоциация " Европейска работа за цивилен дейности " (ECAS).

В декларацията се показва, че " голямото болшинство от жителите на Грузия откровено се стремят към участие на страната си в Европейски Съюз, само че настоящето държавно управление в Тбилиси саботира тези желания посредством приемането на дискриминационни и несъвместими с европейските правила и полезности закони ".

" Смятаме, че приемането на по този начин нареченото законодателство за " задграничните сътрудници " съставлява опит за делегитимиране и задушаване на самостоятелните цивилен организации и медии и неизбежно води до ограничение на гражданските права и свободи ", декларират подписалите декларацията.

Според тях европейските институции и държавните управления на страните членки би трябвало да премислят връзките си със настоящето грузинско държавно управление, както и целите на предоставяната европейска и национална помощ.

" Подобно законодателство опонира на европейските полезности и е неприемливо както в страните членки, по този начин и в страните кандидатки за участие в Европейски Съюз, каквато е Грузия ", се споделя още в декларацията на българските цивилен организации.

Документът е отворен за сключване и от други деятели, в случай че желаят да изразят солидарността си с грузинците, които стачкуват в отбрана на европейското бъдеще на страната си.
Гумени патрони, кръв и битка за Европа. Протестите против " съветския закон " в Грузия
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР