Според Коул Смид, главен изпълнителен директор на Smead Capital Management,

...
Според Коул Смид, главен изпълнителен директор на Smead Capital Management,
Коментари Харесай

Защо американският фондов пазар се намира в „много опасна ситуация“

Според Коул Смид, основен изпълнителен шеф на Smead Capital Management, американският фондов пазар се намира в " доста рискова " обстановка, защото непрекъснато мощните данни за работните места и растежа на заплатите демонстрират, че повишението на лихвените проценти от страна на Федералния запас не е имало стремежи резултат.

По пресни данни от предходната седмица, представени от CNBC, броят на заплатите в неселскостопанския бранш е повишен с 353 000 през януари, което доста надвишава прогнозата на Dow Jones за 185 000, а междинното почасово възнаграждение е скочило с 0,6% на месечна база - два пъти повече от консенсусните прогнози. Безработицата се задържа на исторически ниското равнище от 3,7%.

Данните се появиха, откакто ръководителят на Фед Джером Пауъл съобщи, че централната банка евентуално няма да понижи лихвите през март, както чакаха някои пазарни участници. Смид, който до момента е правил редица точни прогнози за устойчивостта на американския консуматор пред лицето на по-строгата парична политика, е безапелационен, че " същинският риск от самото начало беше какъв брой мощна е стопанската система " макар повишението на лихвените проценти с 500 базисни пункта.

" Знаем, че Фед увеличи лихвите, знаем, че това провокира всеобщо евакуиране на пари от банките предходната пролет и знаем, че това навреди на пазара на облигации. Мисля, че същинският въпрос обаче е: „ Знаем ли, че понижаването на показателя на потребителските цени фактически е било породено от тези принадлежности на краткосрочната политика, които използваме? ", споделя още той. „ Нарастването на заплатите продължава да бъде доста мощно. Фед не е повлиял на растежа на заплатите, който продължава да изпреварва инфлацията. А той дава в действителност добра картина за инфлационния напън отсега нататък. "

Инфлацията в Съединени американски щати се забави доста по отношение на достигнатия през юни 2022 година връх от 9,1%, само че показателят на потребителските цени в Съединени американски щати се увеличи с 0,3% на месечна база през декември, с цел да доближи годишния ритъм 3,4%, което също е над консенсусните оценки и над задачата на Фед от 2%.

Смид твърди, че спадът на показателя на потребителските цени би трябвало да се отдаде на " шанс ", дължащ се на приноса на понижаващите се цени на енергоносителите и на други фактори отвън контрола на централната банка, а не на нападателния цикъл на стягане на паричната политика на Фед.

Ако силата на пазара на труда, потребителските настройки и балансите на семействата останат устойчиви, може да се наложи Фед да резервира лихвените проценти по-високи за по-дълго време. Това в последна сметка би означавало, че от ден на ден листвани на борсата компании ще би трябвало да рефинансират на доста по-висока цена от преди и затова фондовият пазар може да не се възползва от силата на стопанската система.

Смид дава образец с интервала сред 1964 и 1981 година, в който американската стопанска система е " като цяло мощна ", само че фондовият пазар няма пропорционална изгода поради съществуващия инфлационен напън и строгите парични условия, и прибавя, че в този момент пазарите може да навлязат в сходен интервал.

В петък трите съществени показателя на Уолстрийт завършиха 13-та печеливша седмица от последните 14, макар предизвестието на Пауъл за отлагането на намаляването на лихвените проценти, защото облагите на американските софтуерни колоси като Meta поддържат оптимизма.

" По-точният въпрос може да бъде за какво фондовият пазар е оценен по този метод, в случай че стопанската система е мощна, а Фед е подложен пред нуждата да поддържа тези лихви високи? Това е доста рисково за акциите ", предизвестява Смид. " Ползите за стопанската система, които виждаме, имат доста дребна връзка с фондовия пазар - те не са от изгода за него. Какво направи той през предходната година? Оценките му се покачиха. Но имаше ли това доста общо с растежа на облагите, обвързван с стопанската система? Съвсем не. "

Необходимостта от понижаване на лихвените проценти става „ по-малко незабавна “

Въпреки това някои стратези се стремят да бележит, че позитивните резултати от последните данни значат, че напъните на Фед да реализира " меко приземяване " на стопанската система дават резултат и че рецесията наподобява към този момент не е на дневен ред, което би могло да ограничи спада на по-широкия пазар.

Ричард Флин, ръководещ шеф в Charles Schwab U.K., отбелязва в петък, че до неотдавна сходен мощен отчет за работните места " би провокирал суматоха на пазара ", само че наподобява това към този момент не е по този начин.

" И въпреки че по-ниските лихвени проценти сигурно биха били добре пристигнали, става все по-ясно, че пазарите и стопанската система се оправят добре със средата на високи лихвени проценти, тъй че вложителите може би усещат, че нуждата от облекчение на паричната политика не е толкоз незабавна ", счита той. „ Петъчните данни могат да бъдат още един фактор, който да забави първото намаляване на лихвите от страна на Фед и да го приближи към лятото, само че в случай че стопанската система резервира удобната си траектория, това може да не е неприятно. "

Даниел Касали, основен капиталов пълководец в Evelyn Partners, поддържа тази теза, заявявайки, че главното е, че вложителите стават " малко по-спокойни, че централните банки могат да балансират растежа и инфлацията ".

" Този удобен макрофон е релативно градивен за акциите ", прибавя Касали.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР