Споразумение за сътрудничество между Министерството на икономиката, съвместно с Министерството

...
Споразумение за сътрудничество между Министерството на икономиката, съвместно с Министерството
Коментари Харесай

Три министерства залагат на креативните и рекреативни индустрии

Споразумение за съдействие сред Министерството на стопанската система, взаимно с Министерството на туризма и Министерството на културата, подписаха тримата отраслови служебни министри. С документа се слага публично началото на общи старания за развиването на културните, креативните и рекреативните промишлености на България. Чрез съглашението се дава опция за повишение на конкурентоспособността в тези предпочитани за идващия програмен интервал бизнеси и промишлености.

Икономическият министър Даниела Везиева акцентира, че дружно с самодейността се образува и Експертен съвещателен съвет с присъединяване на специалисти от трите ведомства, бизнеса и неправителствените организации. Те ще създават политики за развиването на тези промишлености. „ Идеята е за съкращаване на разговора сред бизнеса и институциите и да се разреши на тези действия да аплайват независимо по оперативните стратегии, както и да употребяват всички финансови принадлежности на пазара “, добави министър Везиева. Тя посочи, че ще разчита и на организацията за дребни и междинни предприятия, на Българската организация за вложения, както и на комерсиалните представители към Министерството на стопанската система, с цел да може с общи старания да се развие този бизнес и на интернационалните пазари. Тези промишлености в международен мащаб са с извънредно висок интензитет на напредък, а в нашата страна са към момента прохождащи.

След подписването на съглашението, министрите връчиха грамоти на най-успешните планове в областта на културните, креативните и рекреативните промишлености в тематична област „ Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености ” по оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност ” 2014-2020.

 Наградени бяха „ Кайф ” ЕООД за плана за облекло за рисков туризъм от кевлар “КеvеХ ”, „ Студио Експозе ” ООД - започваща компания в региона на архитектурните услуги, „ БГ НЮАНС ” ЕООД - за план за запазване на котленското килимарство, „ Лофт Студио ” ЕООД - за архитектурни и проектантски услуги с екологични детайли и материали, „ Арт мозайкс ” ООД - за произвеждане на ръчно направени мозайки, както и „ Ауто про специалист ” ЕООД, чийто план се осъществя с производството на спортни коли за пистови и рали шампионати.

 

У нас има огромен запас и многообразие от туристически артикули

доста археологически, етноложки, исторически забележителности, религиозни обекти и културни институции – музеи, галерии, читалища и доста събития, свързани с нематериалното завещание, които се организират целогодишно.

В България целогодишно има богат културен, събитиен, фестивален туризъм, които притеглят доста гости и по едно и също време с това обгръщат необятен набор от действия в областта на изкуството, културното завещание и културните и креативните промишлености. 

Стратегия за умна специализация би трябвало да добие нови измерения. Според министъра на туризма доктор Стела Балтова дигитализацията, изкуственият разсъдък и нововъведенията откриват пред нас напълно нови благоприятни условия за развиване – като да вземем за пример да изградим виртуална действителност, която да пресъздава културно-историческото ни завещание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР