СподелиРадикалната палестинска групировка Хамас“ обстреля вчера с ракети Тел Авив

...
СподелиРадикалната палестинска групировка Хамас“ обстреля вчера с ракети Тел Авив
Коментари Харесай

„Хамас“ обстрелва с ракети Тел Авив за първи път от четири месеца насам

Сподели
Радикалната палестинска формация „ Хамас “ обстреля през вчерашния ден с ракети Тел Авив за първи път от четири месеца насам, като задейства сирените за въздушна заплаха в основния град в централната част на Израел, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс. Агенцията обърна внимание на обстоятелството, че ислямисткото придвижване явно се стреми да показва мощ макар израелското нахлуване в линията Газа.

Израелската войска разгласи, че са били засечени осем ракети, изстреляни от региона на град Рафах, в южната част на линията Газа, където израелските военни организират интервенция макар решението на Международния съд в Хага, Нидерландия.

В петък висшият съд на Организация на обединените нации подреди на Израел „ неотложно “ да спре военните си дейности против Рафах, като съобщи, че филантропичната обстановка в палестинската територия е „ пагубна “.

Израелската войска разгласи през вчерашния ден, че ракети са били прехванати, като не са изнесени данни за жертви.

Бригадите „ Изедин ал Касам “ – военното крило на „ Хамас “, обявиха в канала си в приложението „ Телеграм “, че ракетите са били изстреляни „ в отговор на ционисткото клане измежду цивилното население “, уточни Ройтерс.

се намира на към 100 километра южно от Тел Авив. Израел разгласи, че цели да унищожи бойците на „ Хамас, ситуирани там, само че настъплението на армията му е влошило ситуацията на цивилните в града и е породило отвращение у огромна част от интернационалната общественост, отбелязва Ройтерс.

Израелски танкове са навлезли в подстъпите на град Рафах, покрай едноименния граничен контролно-пропускателен пункт сред линията Газа и Етипет, като някои от тях са проникнали в източни квартали, само че от началото на интервенцията на 7 май към момента няма постигане до вътрешността на града.

Според министъра от израелския военновременен кабинет Бени Ганц ракетите, изстреляни от Рафах, са потвърдили, че израелските Сили за защита „ би трябвало да влязат на всяко място, където „ Хамас “ към момента работи “.

Министърът на защитата на Израел Йоав Галант направи оценка на обстановката на място в Рафах, където му бе докладвано за „ интервенции на военнослужещи над и под земната повърхнина, както и за разширение на дейностите в нови зони за заличаване на батальоните на „ Хамас “, обявиха в изказване от кабинета на министъра.

Твърдолинейният министър на вътрешната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир, който не е във военновременния кабинет, прикани армията да удари Рафах по-силно.

„ С цялостна мощ по Рафах! “ гласи негова обява в обществената платформа „ Екс “.

По данни на здравното министерство на „ Хамас “ жертвите измежду палестинското население в линията Газа от началото на израелското нахлуване на 7 октомври предходната година към този момент са близо 36 000. Според Израел при изненадващото си нахлуване против израелски селища на въпросната дата водени от „ Хамас “ палестински бойци са предизвикали гибелта на близо 1200 души, множеството от които мирни жители, а над 250 души са били отведени като заложници в линията Газа.
Сраженията не престават и в северната част на линията Газа
В региона на Джабалия се разразяваха яростни борби при започване на спора. Израелската войска разгласи, че при една от интервенциите си там е разкрила оръжеен склад с десетки елементи за ракети и оръжия в учебно заведение. От Силите за защита (ЦАХАЛ) отхвърлиха като погрешни изказванията на радикалистите от „ Хамас “, че са завладели израелски военнослужещ.

В същото време свързани с „ Хамас “ медии оповестиха, че израелски въздушен удар по къща в обитаемо място в покрайнините на Джабалия е умъртвил 10 души, като има и ранени.

Според палестински медици починалите са 22, като ракетите са поразили палатките на палестинци, принудени да изоставен домовете си, оповестява Асошиейтед прес.

Ройтерс отбелязва също, че от седмици насам е налице застой в договарянията за освобождението на над 120-те заложници, към момента държани от „ Хамас “, само че през миналия уикенд са се появили признаци на оживление по този въпрос след срещи сред представители на разследващите служби на Съединени американски щати и Израел и катарския министър-председател и външен министър – шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Запознат с хода на договарянията източник на Ройтерс споделя, че е взето решение за подновяването им тази седмица на основата на нов план за съглашение, направен от египетски и катарски медиатори с „ дейното присъединяване на Съединени американски щати “. Представител на „ Хамас “ обаче сподели за организацията, че „ това не дава отговор на истината “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР