СподелиМладата майка Ерона от град Феризай в Косово беше само

...
СподелиМладата майка Ерона от град Феризай в Косово беше само
Коментари Харесай

Защо бяха убити двете майки Ерона и Джулиета?

Сподели
Младата майка Ерона от град Феризай в Косово беше единствено на 21 години, когато беше убита от някогашния си брачен партньор. Той се срещнал с нея, с цел да върне детето им, които било при него на посещаване. По време на срещата ненадейно извадил револвер, с който прострелял някогашната си жена и ранил брат ѝ, който я придружавал.

Джулиета от Пея, майка на три деца, е била на 42 години. Според формалната информация килърът отишъл в полицейското ръководство с думите “Застрелях жена си ”. И двете дами – Ерона и Джулиета, бяха убити в Косово през април 2024 година В рамките единствено на пет дни. Убийствата им провокираха смут в страната. Президентката Вьоса Османи разгласи ден на народен печал, в памет на жертвите от насилието против дами и девойки в Косово.

Много хора бяха ужасени, само че малко на брой бяха сюрпризирани. Активисти и правозащитни организации от дълго време приказват за структурните проблеми, които постоянно трансформират дамите в Косово в жертва на принуждение. Мнозина си задават въпроса какво още би трябвало да стане, преди нещо да се промени?
Недостатъчни санкции
На хартия в последните години има позитивно развиване. Домашното принуждение е закононарушение в Косово от 2019 година. Съдилищата могат да постановат санкции до 25 000 евро и да слагат ефикасни присъди до три години. Засега обаче няма доста правосъдни решения по такива случаи. Случаят на Джулиета е образец за това. Мъжът, който се трансформира в неин палач, е бил прочут на полицията и наказан на три месеца затвор и санкция през 2022 година Плащайки 300 евро обаче, той се разминава със пандиза.

Според деятели настоящето активизиране по тематиката не прави работа, тъй като то повдига въпроса единствено в кратковременен проект. “Нужна е по-добра правосъдна система, по-бързи процедури, по-големи и по-чести санкции за нарушителите ”, споделя социоложката Букурие Рустеми.
Полицията не приема жертвите на съществено
Според формалната статистика четири дами са убити в Косово през 2023 година, а други 2120 са потърпевши при принуждение в дома им. Истинският брой вероятно е доста по-голям. Много дами се опасяват да рапортуват в полицията, тъй като се притесняват, че органите на реда няма да ги вземат на съществено. В изследване на “Амнести Интернешънъл ” жертви на домашно принуждение споделят, че в полицията са им обяснявали, че насилието, което сътрудникът им упражнява над тях, е изцяло обикновено. Заплахите и психическото принуждение също постоянно се замитат под килима, а полицията се намесва единствено когато има очевидно забележими признаци на физическо принуждение – като насинявания.

В множеството случаи жертвите биват упреквани, а това има доста съществени последствия, споделя психоложката Калтрина Айети. “Жертвите постоянно мислят, че те са съдействали за обстановката – че са провокирали причинителя да ги нападне и по този начин са довели до разрушаването на фамилията си ”. Този метод на мислене продължава да е публикуван освен в полицията, само че и в обществото на Косово като цяло.
Цената на живота без принуждение
Обществото в Косово е значително учредено на патриархални правила и това евентуално е една от най-сериозните аргументи за продължаващите фемициди. “Ролята на дамата в Косово е на стопанка, която се грижи за децата, брачна половинка и възрастните си родственици ”, споделя социоложката Рустеми. Доминацията на мъжете в доста области в обществото продължава да основава проблеми на дамите. “Липсва им достъп до обучение и финансова самостоятелност ”, изяснява експертката.

Зана Аслани, която управлява леговище за дами в Прищина, удостоверява, че доста дами, които са събрали храброст да изоставен насилника си сътрудник, по-късно се връщат при него заради финансови аргументи. Те просто не могат да си разрешат да живеят независимо, тъй като постоянно нямат личен приход. През 2021 година към 50% от мъжете в Косово са имали работа, до момента в който единствено 17 % от дамите са работели.

Съществуват прекомерно малко благоприятни условия за финансова самостоятелност на дамите. По-голямата част от собствеността е на името на мъжете, дамите в множеството случаи са лишени от завещание. По закон братята и сестрите би трябвало да наследяват имущество по равно. Но на процедура се съблюдава традицията, която повелява мъжът да получи цялото завещание – по този начин за дамата не остава нищо. Идеята е, че дамите се омъжват и стават част от фамилията на брачна половинка си, като надлежно губят правата си над бащиното имущество.

Същата традиция постоянно стопира дамите да се върнат назад в дома на родителите си, даже да са станали жертва на принуждение в новия си дом. Когато дамата се омъжи, тя на процедура към този момент принадлежи на брачна половинка си. Жените, които са отхвърлени от фамилията си и им се постанова да се върнат при насилника, постоянно страдат от посттравматичен стрес, споделя психоложката Айети. А насилникът има още повече власт, тъй като схваща, че дамата няма различен излаз.
Балкански феномен?
Ситуацията е такава освен в Косово, споделя социоложката Рустеми. “Случаите на фемицид се следят на всички места на Балканите. Патриархалното общество е сходно на всички места в района. Може да се каже, че това е балканският нрав ”. Ситуацията единствено се утежни от насилието по време на войните в някогашна Югославия и затруднената икономическа обстановка в някои от тези страни. “Насилието, което се демонстрира по малкия екран и в обществените мрежи, изключително речта на омразата, също въздейства на младите мъже ”, споделя Букурие Рустеми.

„ Патриархалните настройки обаче са доста по-сериозни и вкоренени в мисленето. Всеки опит на дамите да трансформират това статукво се блокира от мъжете “, акцентира експертката.

Публикацията е на Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР