Специализираното звено „Антикорупция“ предаде на съд кмета на Община Пловдив

...
Специализираното звено „Антикорупция“ предаде на съд кмета на Община Пловдив
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив и още двама души отиват на съд заради изграждането на Зоокът

Специализираното звено „ Антикорупция “ съобщи на съд кмета на Община Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета на общината Димитър Кацарски и кмета на регион „ Западен “ Димитър Колев за закононарушение по работа, обвързвано с построяването на „ Зоокът “ – Пловдив, от което са настъпили обилни нездравословни последствия и казусът е изключително тежък, оповестиха от прокуратурата.

Досъдебното произвеждане по случая е формирано на 03.11.2016 година от Окръжна прокуратура–Пловдив. С разпореждане на основния прокурор Сотир Цацаров от 15.11.2016 година е позволено следствието да се организира отвън региона на съда, способен да прегледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „ Антикорупция “ да реализира управление и контрол върху досъдебното произвеждане.

В интервала 30.04.2014 година до 29.07.2015 година в гр. Пловдив, като длъжностно лице заемащо отговорно служебно състояние – кмет на община Пловдив и като възложител на публични поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си отговорности във връзка създаване на „ Зоокът” – гр. Пловдив.

Процедурата е извършена като директно договаряне с изпълнителя „ Запрянови 03 “ ООД в нарушаване на Закон за обществените поръчки. Освен това тази процедура е извършена и без да е утвърден абстрактен капиталов план все още на откриването й и не е била утвърдена количествено – стойностна сметка за плана.

Не е бил направен сложен отчет за оценка на сходството на капиталовия план със съществуващите условия на градежите и не е било издадено позволение за градеж.

Тези условия на закона не са били изпълнени и все още на подписване на контракта за строителство на „ Зоокът “ – Пловдив с изпълнителя - „ Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил за да набави полза за комерсиалното сдружение в размер на 689 869.70 лева

В този размер е и вредата за община Пловдив. Настъпили са обилни нездравословни последствия и от неимуществен темперамент. Формирано е съмнение в обществото към разходването на бюджетните средства на община Пловдив при осъществяване на действия от публично значение, както и подозрение в публичността и прозрачността на разпределение на бюджетните средства.

На съд са предадени и съучастниците на Иван Тотев – Димитър Кацарски и Димитър Колев, които са работили като помагачи и посредством дейности съзнателно са улеснили кмета на община Пловдив да извърши закононарушението.

Заместник-кметът Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за Председател на комисия за провеждането на „ Открита процедура “ по реда на Закон за обществените поръчки за избор на реализатор за осъществяване на строително – монтажните работи по обект „ Зоокът – Пловдив “.

В нарушаване на Закон за обществените поръчки, като ръководител на комисията, на 28.07.2014 година Кацарски е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекъсната. По този метод Кацарски е дал опция на кмета на община Пловдив да открие друга процедура – договаряне без съобщение.

Обвинението на Колев е за това, че на 28 юли 2015 година като длъжностно лице, съзнателно улеснил кмета на общината Иван Тотев в осъществяването на закононарушение по работа. Това е станало като е сключил контракт за практикуване на консултантска активност и строителен контрол при неналичието на предпоставките за това, а точно: без Район „ Западен “ да е страна по Договор за строителство, подписан сред Възложителя - Община Пловдив и Изпълнителя - „ Запрянови 03 “ ООД с предмет строително – монтажни работи на обект „ Реконструкция и рационализация на „ Зоокът” – гр. Пловдив”; - без Район „ Западен “ да е Възложител по смисъла на чл.161, ал.1 от Закон за устройство на територията. и без Район „ Западен “ да има качеството на участник в процеса на строителството по смисъла на чл.160 от Закон за устройство на територията.

По този метод Колев е дал опция на Тотев на 29 юли 2015 година да стартира градеж по смисъла на член 157, ал.1 от Закон за устройство на територията. За начало на градежа съгласно издаденото позволение за градеж се смята денят на сформиране на протокола за разкриване на строителна площадка и установяване на строителна линия и равнище, а когато подобен не се изисква - датата на легализация на заповедната книга.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лв.. Колев и Кацарски са е с мярка за неотклонение „ Подписка “.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разглеждането на делото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР