Специален поздрав към българите и то на български език отправи

...
Специален поздрав към българите и то на български език отправи
Коментари Харесай

Митрофанова ни поздрави на български за 24 май. Посланието на Русия

Специален привет към българите и то на български език насочи за 24 май посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. От все сърце ви приветствам с Деня на светите братя Кирил и Методий! И въпреки формалните названия на този празник в нашите страни са разнообразни, идеалите му – православие, книжовност, просвета и просвещение – са непреходни полезности за народите на Русия и България, съобщи Митрофанова във видеообръщение, оповестено на Facebook страницата на посолството у нас. Миналата година съветският президент Владимир Путин поздрави за празника македонския народ.

Ето посланието на Елеонора Митрофанова, записано във видеообръщение на български език:

Скъпи български другари!

От все сърце ви приветствам с Деня на светите братя Кирил и Методий! И въпреки формалните названия на този празник в нашите страни са разнообразни, идеалите му – православие, книжовност, просвета и просвещение – са непреходни полезности за народите на Русия и България.

Кирил и Методий вечно са влезнали в историята като велики християнски просветители и мисионери. Благодарение на подвижническото дело на солунските братя, както и на техните възпитаници, които се трудили в Охридската и Преславската книжовни школи, целият славянски свят в епохата на Първото българско царство е получил най-ценния подарък – личен алфавит. Климент и Наум Охридски, Горазд, Сава, Ангеларий, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър – през днешния ден ние отдаваме респект на всички тях. Придобиване на писмеността се е трансформирало в това велико духовно събитие, което към този момент повече от хиляда години свързва съветския и българския народ. Това е бил същински катализатор за образуване на неповторимата общославянска система на нравствените ориентири, културата и изкуството.

Подвигът на първоучителите обаче е значим освен в светския, културно-просветителски смисъл. Не по-малък е и приносът на Кирил и Методий за разпространяване на православната религия. Те са превели на основания за славяните език Евангелие и други книги на Свещено Писание, както и текстовете на църковно свещенодействие, подготвили са цяла кохорта възпитаници, които са могли да служат на разбираемия, роден за славянските нации език.

Животът на Кирил, Методий и техните почитатели не бил елементарен. Дейността им срещала сериозна опозиция на латинско-немското духовенство, което по всички способи пречело на превръщането на новия език в езика на църквата. Почти три години Методий провел в изгнание в манастира Райхенау, обаче това не понижило решимостта му да бъде правилен на своята задача.

Запазване на наследството на светите братя е почетното обвързване, което лежи върху всички славянски нации, ползващи кирилицата и изповядващи православната религия. Нека остават непокъртими цивилизационните ни основи, немалка роля във образуването на които са изиграли светите седмочисленици – те са крайъгълният камък на нашия светоглед, убеждения и показа за сегашното и бъдещето.

Честит празник, скъпи другари! 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР